Sunday, July 1, 2012

Nuget Cheezy

Assalamualaikum

Semalam aku lapar, memandangkan hari dah petang, malaslah aku nak makan nasi , ha kekdahnyaa. Jadi aku pon usha2 lah apa dlm peti ais , ade tepung gandum . aku tutup pintu peti . kemudian,aku bukak balik , bukak tempat frozen tu.

"eh ade naget laah . belasah jelah walopon ade 5 ketoi"

tetibe rasa nak buat mcm ala2 wedges kfc gitu . jadi haruslah ada keju ye dak ye dak ?*kelip2 mata sambil senyum mintak penampar.

jadi aku rasa nak tules resepi keju tu wahalaupnn dah ada kat blog blog lahen . aku pon amik resepi ni googling jee pon .

Bahan-bahan

*Bater tak sampai separuh
*Susu Full Cream DutchLady .(tak dutchlady pon takpe)
*Kiub pati ayam sikit .
*Keju Slices Ceddar
*tepung gandum sikit
*gule sikit (kalau nak)
*black paper sikit (kasi kaw)
*pewarna kuneng (sesuka hati)

Cahara-charanya (feeling zaman Pramlee)

mula mula cairkan bater dalam kuali tak melekat ,
api haruslah kecil.
dah cair tu masokkan susu . isi dlm 2 cawan camtu dulu,
 kacau kacau sampai sebati,
masuk tepung sikit, dalam satu sudu besar tu , nak bg pekat . tapi tengok jugaklah kau punya susu tu banyak mana.
kacau2 jgan sampai berketul
kalau pekat sgt, tambah susu lagi.
pastu masokkan kiub pati ayam, jangan banyok sgt sbb keju tu masin. dulu dah penah buat . masin jadinya, sbb aku taruk satu kiub tu teroih . HEH
masokkan keju slices tu sepuas jiwa dan raga .
masok gula sikit,blackpaper,dan pewarna sampai anda puas kunengnya.
agak2 dah jadi pkat mcm sos keju, anda taruklah dalam piping bag .aku gune plastik je, pasu gunting hujung tu .pastu hias2 lah kat naget ke, sosej, kentang , hape2 saje yang anda suka.
nak sedap ag tamboh mayonis . haaa . cenggitu ye .

tadaaa. siap. sorilahh aku tak bg dia punya kuantiti sebetolnya, sbb aku pakai campak2 je masok dalam kuali tu . haha .


siappp . takdelahh sesedap seperti KFC . tapi boleh tahanlahh . abis jugak makan  dan paling penting JIMAT $$$$$ BHAHAHA 

No comments: