Monday, November 26, 2012

Sabar dan Redha


Assalamualaikum . Hai , gile ah . lame gila tak update kan . aku x tahu ape yang aku nak update . jadi hrini , tetiba haje rase nak menaip . kihkih. Izinkan aku menggunakan "saya " pada harini . Terima kasih ^_^

Sabar ?
okay , Sabar ni sangat penting okayy , tapi sabar ni perlu disertakan redha . Kalau sabar je , diluaran mngkin nampak tenang , tpi bagaimana pulak dgn dalaman kita ? di dlm hati kita ?tidakkah ia merana? sehingga menyebabkan kita kadang kadang "hilang sabar". 

Macamana pulak kalau sabar disertakan redha ?


Redha yaitu menerima dengan tenang akn ketentuan Allah terhadap diri kita . 
Ya , ini lah yang terbaik . Luaran dan dalaman sentiasa tenang . x mngkin kita akn 'hilang redha' sbgaimana kita 'hilang sabar .'

SEBAB APA ?

sebab kita dah serahkan dan menerima dengan tenang akn ketentuan Allah yang kasi dekat kita . Dan kita jugak yakin, setiap yang berlaku ada hikmahnya . Dan setiap hikmah itu ada kebaikan bukan ?
sebenarnya mcm ni , redha ni sangat bagus utk org tgah stress .


eg: "weh kau ni muka hodoh gila, hidung besar, matakecik pulak tu , pastu hitam . phew , kau lah sehodoh manusia dlm bumi ini "


oiyyy , sakitnya hati kan ade org ckp jujur sangat mcm tu , rase nak tumbuk tumbuk aje dak , besar kecik besar kecik aje budok tu . pastu kite mulelah berkerut kerut muka smpai x tidur malam fikir ape org tu ckp . penyudahnya stress pastu tidur , pastu bangun terfikir lagi , nk buat surgery , tapi dosa, nak bunuh diri . x fikir dosa pulak. ekeke


muka redha yang x ikhlas sgt . haha

hoyehh, so disini lah pentingnya sabar dan redha .
eg: "weh kau ni muka hodoh gila, hidung besar, matakecik pulak tu , pastu hitam . phew , kau lah sehodoh manusia dlm bumi ini "


jawab


"oh ye la yela *senyum nampak gigi . alhamdulillah , ade jugak hidung aku, daripada x de"
ha,dahlah . sabar n redha je . pastu buat x tahu . kan tak stress tu . ke stress jugak ? haha

mcmane kalau kita take it sebagai sabar aje , tanpa redha ?

mngkin kalau sehari kita sabar, tapi kalau berkali kali ? mesti menganggu fikiran jugak kan . saya pasti kita semua akan hilang sabar kerana kita tak sertakan 'sabar itu bersama redha' 

*kadang2 kite yang sibuk nak stresskan diri kita sendiri .
contoh , anda nmpak ade org pakai legging , t-shirt and tudung . pastu mulalah
"eeei , ape punye pakaian tu , Ya Allah , baik x payah pakai tudung , pakai legging nye la, kaki besor balak, eei , stressnye tengok "
LOL

apa kata kita nasihat dia . dlm nasihat juga perlu ada redha dan sabar tau . Kalau org itu tak merima, jgn berkeras dan paksa dia . Doakan aje 'beliau' terima hidayah drpd Allah SWT . Kalau yang tak berani nak nasihat tu , sila diam . Jgn sesekali mengutuk dia atau memandang hina kepada dia .


"Jangan kamu melihat orang yang berdosa atau pelaku maksiat dengan pandangan yang hina" -Sheikh Al Habib Ali Al Jufri



Makna ibadah yang sebenar adalah ibadah yang menambahkan kita kepada kerendahan diri dan sentiasa merasa kekurangan

dan jangan rasa kita lebih baik daripada orang lain sampai memandang hina kt orang . faham kawan kawan ?





INGAT ! berdakwah tu bukan untuk mengubah seseorang , tapi mesej yang ingin disampaikan tu yangg penting .

dan juga kita harus ingat , dalam menasihati jangan depan depan orang ramai kerana itu boleh mengaibkan orang yang kita nak nasihatkan tu . Nasihat sunyi sunyi , berdakwah tak ape secara terang terangan .Hihi

*ada juga yang ada diantara kita , belajar bersungguh sungguh , siang malam . Kemudian, kita dapat result yang x dijangkakan yakni jauh dari target . Rendah . Dan ada diantara kita, sedih, menyalahkan takdir . "Aku dah berusaha, aku berjaga siang malam. Tak cukup tidur. Tapi kenapa ini yang aku dapat ?"

Tau tak sebab ape ? 

sebab kita belajar, kita mengharapkan kesungguhan dari kita , kita tak depends on Allah . Cuba lepasni , kita belajar dan berserah kerana Allah .

"Ya Allah , hari ini aku belajar dan aku berserah segalanya kepadamu , sesungguhnya setiap kefahaman, kecerdikan aku itu beroleh dari mu "

Kita ni makhluk Allah , Allah yang ciptakan kita , rezeki, kefahaman semua tu datang dri Allah , kita berserah aje kepada Allah . InShaaAllah , walaupun result kita tak gempak , kita akan merasa tenang , sebab kita dah berserah kepada Allah . Allah lebih tau yang terbaik untuk kita . 

*kadang kadang kita ada suka seseorang , tetapi orang itu tak suka kita . Kita redha je lah kan . Allah ada sebab buat mcmtu . Ada hikmahnya . Jadi jangan risau sangatlah okayy . Kalau ade jodoh tak kemana . Mungkin belum masanya .Jgn lah meroyan tak tentu pasal di Twitter dan Facebook . Jangan mengaibkan diri sendiri . Faham ya ? Sesungguhnya Allah tu dah menutup aib kita , tapi kadang kadang kita yang buka pekung didada sendiri . Cedik bodo ? 

Saya pun pernah buat kerja bodo mcm tu . Saya hanya manusia biasa , dan hidup ni utk menjadi lebih baik di sisi Allah . InShaAllah . ^_^














Friday, November 2, 2012

SMA ?its overr

Bismillahirahmanirahim ^_^

Assalamualaikum ebelibady ~~~~~

Alhamdulillah , exam SMA dah habis weh . Gembira jugakk lah dan sangat seronok pengalaman SMA ittew . Dan dan dan waktu SMA jugaklah hati aku ni macam entah pape3 pun aku x tahu . ha phm ke tidok ? acamni , beberapa minggu sebelum exam tu aku ade suke sorang budak nih . dan hal ini sangatlah menganggu aku ketika sedang exam dan Alhamdulillah , sekarang aku x suka budak tu dahh .wohoooish ~ nampak tak hasutan syaitonnnn nirojim di situ ? I have family , kawan kawan yang selalu support , my miaww yang sgt super duper cute yang always gembirakan aku .  Lebih tenangg . 

so aku nak cerita pasal pengalaman SMA . ehem3 . 

sepanjang SMA , aku tidur kat kerusi je weh , sad kann? x pun eh ? sbbnye bile aku tidur dlm bilik , mmg lena giler lah kann , dan kemudian aku takkan bangun dah untuk menghafal . Oh ya , aku mmg bangun selalu dlm pukul 4 lebih, 4.30 camtu utk sambung hafalan tak punn mengulang . Bangun pagi sangat best , sbb semua dah tidur , gi jalan jalan kat luar rumah pun sangatlah fresh nak hirup udara , tapi ape gilenye kanns ?nak kuar pepagi yang tengah buta utk hirup udara segar .


perghh , jangan gelak . igt kan tidur kat kusi camtu je kann ? rupenye hambik ko ni haa, segala2 yang ade aku bawak . waktu raya haritu , dan time nak dekat2 abis exam, baru aku tidur dlm bilik .kehkeh. tupun sbb ade garis luka merah panjang kat bahu , sakit gilerr . mcm kene gigit binatang je , ke aku tidur ganas sgt ? LOL

alik alik dah raya . sedih sbb dok kat umah je . ade lah sekali gi kenduri . then jumpa anakk sedara yang dah abis stam . sgt lah jeles ~ T^T


making ketupat , aku x buat . mama ngan tuk je buat . aku x reti . x pe3 , nanti aku belajar lah kann . hehe

anak sedara yang dah abis stam , sangat lah tak ikhlas kan senyuman beliauu ? ekceli ade due org . sorang lagi photographer ni . sangat sedih sbb kejap je jumpe saudara.

and satu lagi aku taktahuuu kenapa minggu exam tu aku mmpi scary semuaaa . 

MIMPI 1

first akuu mimpi , aku tengok cerita hantu kat wayang ngan membe ni , pastu kitorang balik rumah naik kereta . kawan aku drive .and the scary moment bila sorang2 kawan aku dalam kereta otw balik tu mati sebijik mcm dlm cerita aku tengok wayang tuu . mula aku tengah borak ngan membe aku yang driver tu , bila aku pandang kawan sblah aku , aku tengok kawan aku tu dah mati berdarah3 . pergh , 18 SG betul . aku jerit waktu tu sbb terkejut , dan kereta berenti waktu tu, bila aku ckp balik dgn driver kawan aku tu , aku tengok kawan aku driver tu dah mati , berdarah3 jugak . membe sblah dy pun mati jugak . tapi yang pelik aku tak cam pun sape kawan aku tu . aku terkejut gile babun , aku kuar dprd kereta and that time ats jambatan temerloh . ntah camne ats jambatan temerloh , LOL .aku tahu mesti sekarang giliran aku mati pulak , tapi aku terfikir , ini adalah mimpi . aku takkan mati . ~woooshh ~. terus aku terjaga . LOL

MIMPI 2

ade orang hack henponn akuu . dan org tu upload gamba aku free hair dlm facebook  guna enpon aku . time tu aku dah insaf nak on9 , lama lah dah x on9 . kiranya mestilah  dah ramai dah tengok kann post gamba tu.  tibe aku rase nak bukak facebook , aku bukaklah guna fon dan terkejut gila ade satu album gamba aku x bertudung dgn caption " Gambar ku tdk bertudung" . mmg caption gitu bkn aku lah kann . tak pasal dlm gambar tu ade gambar aku bawak basikal kat taman tak pakai tudung . sangat lah tak phm mimpi ittew . pastu aku bukak notification , dan kat situ ade tulis ustaz aku komen gamba tuu . bkn ustaz je , ade lagi membe aku komen . tapi aku x tengok lagi komen itu.aku tutup facebook kat enpon , aku bkk kat komp , dan paling mengejutkan gambar tu x de kat profail aku meanss aku x leh pdam gambar tu , sdgkan org len leh nmpak . ~wooshhh~ . aku terjaga . sgt scary okayyy .

MIMPI 3

ini baru mimpi pagi tadi , mcm ni . mak aku kejut kol 9 pagi wehhh . terkejut gilaaa . dah lah arini last paper balaghah ,. takkan aku nak biakan rasib je setelah lama aku berusaha . aku bagitau mak aku soh anta , smpat lagi ni nak jawab . pastu mak aku ckp  mnde tah tak igt , tp time tu mak aku tengah kupas bawang kat dapur . mak aku rilek je . yang peliknya cikgu serta mmbe aku x telpon pulak . ~woosh~ aku terjaga .


ade lagi yang lain tapi x ingat .

3 hari sblom last periksaa , ade pulak perkara yang sangat menakutkann . aku ade kawan , dia ni migrain tau . kira parah jugak lah . lagi bape minit nak jawab exam , batang hidung dia aku x nmpak langsung . aku takut sangat waktu tu , takkan dia nak biarkan rasib je exam tu . aku takut betul dia sakit waktu tu . dah lah trial exam dia byak x amik . aku tanye budak kat ats , "ade ecah x kt ats .?"

dorang kate x de , aku ngan dak ni amik keputusan bagitau ustazah . mmg haru biru lah jadinyaa . semua ustazah nervous sbb die byak kali x amik exam  sbb demam. , dahla 10 minit lagi nak amik exam .   aih smpai akhirnya ustazah telefon guru kelas ., mmg kecoh ustazah dlm tu . kelakar3 

bila aku dah naik ats nak masuk kelas dah ni , aku nampak ecah . dia nmpak kitorang sambil gelak3 . aih , sakit jugak hati ini . die dtg rupanya . tapi lega sebenarnyaa . kenangan betul . smpai ustazah yang nervous td tu dtg kelas aku tu nak pastikan , aku tunduk sambil senyum je ngan dak ni waktu tu  agar ustazah tak nmpak . lol

gambar pulaaakk .



pentenang jiwa raga . hilang stress main ngan budok ni . kehkeh

dan tadi kan , kat sekolah ade jualan buku . ustazah cadang beli buku ni . kalau nak cerdik baca buku ni . x abis lagi baca . igt taknak beli buku , tibe rase nak beli . kongsi2 duit ngan dak ni . hahaha


kelakar3

itu jekot . babai