Monday, November 26, 2012

Sabar dan Redha


Assalamualaikum . Hai , gile ah . lame gila tak update kan . aku x tahu ape yang aku nak update . jadi hrini , tetiba haje rase nak menaip . kihkih. Izinkan aku menggunakan "saya " pada harini . Terima kasih ^_^

Sabar ?
okay , Sabar ni sangat penting okayy , tapi sabar ni perlu disertakan redha . Kalau sabar je , diluaran mngkin nampak tenang , tpi bagaimana pulak dgn dalaman kita ? di dlm hati kita ?tidakkah ia merana? sehingga menyebabkan kita kadang kadang "hilang sabar". 

Macamana pulak kalau sabar disertakan redha ?


Redha yaitu menerima dengan tenang akn ketentuan Allah terhadap diri kita . 
Ya , ini lah yang terbaik . Luaran dan dalaman sentiasa tenang . x mngkin kita akn 'hilang redha' sbgaimana kita 'hilang sabar .'

SEBAB APA ?

sebab kita dah serahkan dan menerima dengan tenang akn ketentuan Allah yang kasi dekat kita . Dan kita jugak yakin, setiap yang berlaku ada hikmahnya . Dan setiap hikmah itu ada kebaikan bukan ?
sebenarnya mcm ni , redha ni sangat bagus utk org tgah stress .


eg: "weh kau ni muka hodoh gila, hidung besar, matakecik pulak tu , pastu hitam . phew , kau lah sehodoh manusia dlm bumi ini "


oiyyy , sakitnya hati kan ade org ckp jujur sangat mcm tu , rase nak tumbuk tumbuk aje dak , besar kecik besar kecik aje budok tu . pastu kite mulelah berkerut kerut muka smpai x tidur malam fikir ape org tu ckp . penyudahnya stress pastu tidur , pastu bangun terfikir lagi , nk buat surgery , tapi dosa, nak bunuh diri . x fikir dosa pulak. ekeke


muka redha yang x ikhlas sgt . haha

hoyehh, so disini lah pentingnya sabar dan redha .
eg: "weh kau ni muka hodoh gila, hidung besar, matakecik pulak tu , pastu hitam . phew , kau lah sehodoh manusia dlm bumi ini "


jawab


"oh ye la yela *senyum nampak gigi . alhamdulillah , ade jugak hidung aku, daripada x de"
ha,dahlah . sabar n redha je . pastu buat x tahu . kan tak stress tu . ke stress jugak ? haha

mcmane kalau kita take it sebagai sabar aje , tanpa redha ?

mngkin kalau sehari kita sabar, tapi kalau berkali kali ? mesti menganggu fikiran jugak kan . saya pasti kita semua akan hilang sabar kerana kita tak sertakan 'sabar itu bersama redha' 

*kadang2 kite yang sibuk nak stresskan diri kita sendiri .
contoh , anda nmpak ade org pakai legging , t-shirt and tudung . pastu mulalah
"eeei , ape punye pakaian tu , Ya Allah , baik x payah pakai tudung , pakai legging nye la, kaki besor balak, eei , stressnye tengok "
LOL

apa kata kita nasihat dia . dlm nasihat juga perlu ada redha dan sabar tau . Kalau org itu tak merima, jgn berkeras dan paksa dia . Doakan aje 'beliau' terima hidayah drpd Allah SWT . Kalau yang tak berani nak nasihat tu , sila diam . Jgn sesekali mengutuk dia atau memandang hina kepada dia .


"Jangan kamu melihat orang yang berdosa atau pelaku maksiat dengan pandangan yang hina" -Sheikh Al Habib Ali Al Jufri



Makna ibadah yang sebenar adalah ibadah yang menambahkan kita kepada kerendahan diri dan sentiasa merasa kekurangan

dan jangan rasa kita lebih baik daripada orang lain sampai memandang hina kt orang . faham kawan kawan ?





INGAT ! berdakwah tu bukan untuk mengubah seseorang , tapi mesej yang ingin disampaikan tu yangg penting .

dan juga kita harus ingat , dalam menasihati jangan depan depan orang ramai kerana itu boleh mengaibkan orang yang kita nak nasihatkan tu . Nasihat sunyi sunyi , berdakwah tak ape secara terang terangan .Hihi

*ada juga yang ada diantara kita , belajar bersungguh sungguh , siang malam . Kemudian, kita dapat result yang x dijangkakan yakni jauh dari target . Rendah . Dan ada diantara kita, sedih, menyalahkan takdir . "Aku dah berusaha, aku berjaga siang malam. Tak cukup tidur. Tapi kenapa ini yang aku dapat ?"

Tau tak sebab ape ? 

sebab kita belajar, kita mengharapkan kesungguhan dari kita , kita tak depends on Allah . Cuba lepasni , kita belajar dan berserah kerana Allah .

"Ya Allah , hari ini aku belajar dan aku berserah segalanya kepadamu , sesungguhnya setiap kefahaman, kecerdikan aku itu beroleh dari mu "

Kita ni makhluk Allah , Allah yang ciptakan kita , rezeki, kefahaman semua tu datang dri Allah , kita berserah aje kepada Allah . InShaaAllah , walaupun result kita tak gempak , kita akan merasa tenang , sebab kita dah berserah kepada Allah . Allah lebih tau yang terbaik untuk kita . 

*kadang kadang kita ada suka seseorang , tetapi orang itu tak suka kita . Kita redha je lah kan . Allah ada sebab buat mcmtu . Ada hikmahnya . Jadi jangan risau sangatlah okayy . Kalau ade jodoh tak kemana . Mungkin belum masanya .Jgn lah meroyan tak tentu pasal di Twitter dan Facebook . Jangan mengaibkan diri sendiri . Faham ya ? Sesungguhnya Allah tu dah menutup aib kita , tapi kadang kadang kita yang buka pekung didada sendiri . Cedik bodo ? 

Saya pun pernah buat kerja bodo mcm tu . Saya hanya manusia biasa , dan hidup ni utk menjadi lebih baik di sisi Allah . InShaAllah . ^_^














1 comment:

Yun Hee said...

bpk pnjg, pnt nk bce..haha