Monday, December 30, 2013

Memories along 5 years .

Hello haiiiiii :)

Tetibe rase nak cerita mase memula masuk sekolah agama Al-Khairiah nii . 
Yela , aku drpada menyampah bahasa arab mase sekolah rendah, skip kelas sokmo, gunting dlm BA taktahu , pemadam taktahu , kereta laginya la . 

Alhamdulillah .Dapatlh tahu mende2 asas camtu .

Aku ingat lagi , mase duk tunggu result time darjah enam, Aku tak habis2 borak ngan kawan aku . Uolls tahu kan, i love to talk . Pot pet pot pet . Aku tak amik port pun cikgu cakap kt depan . Sekali tengah bebel bla bla bla tu , kawan aku tolak aku . 

"eh, cah cah . name aok tuu . eh cah gi la " , tolak tolak besfren aku . 

rase nak maroh gak , maen tolak2 org , aku bet mesti dia tak dgr pun aku pot pet pot pet td . ciss . 

dapat 5A , mcm tipu je . aku gembire la . sbb tak caye langsung . dh lah pekse no 20 lebih sokmo . haha .
tibe aku nmpak kawan aku nangis . aku pun nangis . haaa . sngkan nak mengis . miahaha.


hai saye atiqah . saye mmg suke sengih dgn beria pd waktu ini . 

so aku dapat apply smk bahaman yang ditawarkan oleh guru-guru saya
*saje nak garis
ok thenn , eh tak . sebelum tu aku dah gi interview SMA AL-KHAIRIAH . 

 aku menyampah betul , sbb aku dulu telah dimomok momokkan oleh org tua yang masuk tahfiz ni takde mase depan , takde kerjaya, bodo , mcm lagi lagi . pfffffttt . tak berasas langsung .

walhal orang yang hafal Quran ni punyalh gilang gemilang nya . cerdik terbilang . haaaa .gituuu . 

kesimpulannya aku masuk Khairiah walopon dapat Bahaman . Jiran akuu siapp cakap nama aku dh ade kat bilik asrama bahaman . babai uolls . i bersedia nak masuk khairiah . 

nak diceritakan , aku takde langsung kawan yang kenal kt asrama . wuuu . sedih yopp . 
kawan aku ramai interview khairiah , tapi memasing gi bahaman. haha . sokayy 
bermulalah penderitaan aku di asrama . kejap je .homesick bagai . nyampah bile ingat balik . lols
pastu dah lame , mulalah jahat kejap , tak gi study . duk dalam bilik ,iron baju time study siangg . 
tak jahat pun kann. bese je dakk . 
smpai kene tules name . 
sia sia nyorok dlm loker . haha . 

4 bulan je . Pastu aku keluar . HOIIHOI

Time form 1, serius mcm ade gapp . budak cedik cedikk ngan dakk cedikk je . Dak sderhana duk kat tepi n tengah . Whatttt . 

Layan ahh aok budak cedikk. Baik tidoo . zzZzzzz

Kene berdiri dlm kelas . Well . 

waktu bi , teacher suruh isi makna dlm poem . esok teacher tengok . kalau x kene jalan itik . 
aku ni dh la mls berantuu . So ..

  Life's Brief Candle- William Shakespeare .
To-morrow, and to-morrow, and to-morrow,
Esok esok esok . 
Creeps in this petty pace from day to day
Entah tak tahu ngantuk hari ke hari .
To the last syllable of recorded time,
 untuk terakhir rakaman masa.
And all our yesterdays have lighted fools
/|/|/| bodoh
The way to dusty death. Out, out brief candle!
lalalallala . lilin . 
Life's but a walking shadows, a poor player,
hidup tapi bayang2, sian pemain . 
That struts and frets his hour upon the stage,
entahmende pentas
And then is heard no more; it is a tale
hahahahahah.apebendeni
Told by an idiot, full of sound and fury,
malasdahnak tulis bunyi takut kot
Signifying nothing.
jelas tidak memberi apa-apa makna . 
aku bantai je  . bkn tulis elok elok . cikgu nampak mcm penuh je , teacher abaikan . aku tak kene lah jalan itikk . bile fikir balik , ehh teruknyaaa akuu ;(
akhir tahun , malas apal . turun kelas ketiga dari kelas pertama . wahaha . padan lah muka . 
 

Form 2 studyy beria sikit . sikit lahh . exam last akhir tahunn. doa berie2 siapp nazar , kalau dpt naik kelas puasa 3 hari . Alhamdulillah . dpt . kawan aku naik kelas pertama dari kelas kedua . nangis uolls . katenye x de kawan . hahaha .


 me form 2 . i dh mula tak reti senyum . hahahahah . 

find meh . haha . yang muka serius tuuu .

form 3 .

PMR . studyy hardd . dan time nak dekat pekse tu lah mcm2 berlkuu . aku dh penahh cite . kt sini

form 4 . 

aku amik kelas sains . SMA timee . wahh aku terpisah dgn kawan aku lagiii . berjujuran air mata . hahaha . last last aku kawan dgn budak genius . hahaha. ade hikmahnye . sokmo lah tanye dorangg mcm3 pasal study . ekceli penah satu kelas time form 1 . tdkan aku cite yang mcm ade gap antre budak cedik ni . dorang ni dak cedik lah . kate dorang, dorang takut nak tegur org kat tengah ni . diam je , tidur . mcm seram pulak . lols . aku tak tegur dorang, mati mati igt sbb dorang sombong . dorang takutt yee . hehe . form 4 ni jugakk , hidupp aku mula berubah selow selow . miahaha . Alhamdulillah . 

 ok . kehidupanku sudah mula ber'kembang' . lols . 










 banyak perkara yang berlakuu tahunn nii . besttt . i love it. haa . cenggituu ekauu . and anddd i dah belajar senyum balikkk . kekeke ~

form 5 . 

SPM !!!! for the first five month , relaks relaks saje . n then keje sekolah dah makin banyak . dan dua bulan sebelum exam . kelas ..perghh . cenggini (Y) . siang malam . naik tepuu otakk . hal ini kerana ade program PERSUIT . kene abiskan 16 jam . program dari JAIP . YA ALLAH, moge-moge  cemerlanglah result kami semua . Amiin . 





tahun ni gakk umar lahirr yeayyy . nepheww ;) 
20 APRIL uolls . ce teka ce teka , gerangan siapakah lahir pada tarikh keramat ini ? hewhew

 Tusyenn . Rinduu tusyen walopon nak muntahh dah kelas . hehe

 ok. sgt merinduiiii . walopon peninggg .

 cikguuu . kelas fizik malam . ok . rinduu gakk . 
ni kelas terakhir persuit . beberapa hari seblum exam .

 Ho hem geee . I dah jwab SPM uolls . 

 Jadikan amalan ye kawan-kawan sekalian .;)

 hari exam sebelum sejrah . nampak x kekusutan disituu . ohh stopp itt . nasib dah abis exam . nak muntah difikirkan balikk . hee hee . 

 oraitt . jom studyy edmath . "Azirah , cane nak wat soklan nii ?"

 i will miss this class . penat uolls cat kelas ni tauu . aku cat ke ehh ? lol . 

kelas tambahan lagi. kelas BA . yeayyy . exam dah nak tamatttt . 
muka kepenatan yang kian beransur pulihh . 


 siapppkannn !! 

The SPM is overrr . fiiuhhhh ~
duk surau , makan kueytiaww . mihmih . 

END OF THE SPM
 cek darah~
 main air banjiorr .



belajar mengait . yeayy . 



makan makan . tengok moviee ~




mama buatt . aku buatt sikit jee . mama dah buat kasutt 2 okee . shomell . aku masih terpingapinga . hahaha

makan lagiiii . hahahha .


 okehhh . buku nii bestttt . siyesss .



bawah tu ade base biskutt . hehe. buat cheesecakee . mihmih . 

 perancangan tahun depann . ok . mnggu depan je sebenarnye . gud baiii . hehe

ok panjang tak citee ? nak qada yang tak update duluuu . hehe . ade ke org bacee ? miahaha . ok tuu jee . choww dulu . 
assalamualaikum .










Monday, November 18, 2013

Boneka Murahan





Bila hati mula meradang
Gerak geri bagaikan boneka murahan
 Mengikut saja telunjuk tuan

Diperhati dari jauh
bagaikan 'Puppet Show'
Ya , Menghiburkan

Segala kata cacian , kutukan , hinaan dan jeritan tempias melata ,
tidak diendahkan
muka manis dijadikan tatapan

Adakah ini yang kita mahu ?
 
Persoalan 
mana budi bahasa utk tauladan ?
agar buruk dijadikan sempadan
dilupakan ?
hanya biar terjerumus dalam kegelapan ?
Nampaknya
dibiarkan terperosok di bawah selimut peredaran zaman.

Jagalah tutur katamu
Jagalah perilakumu
agar kelak kamu tidak merana

Dengarlah wahai manusia ,
membenci bukan pada orangnya,
benci biarlah pada sikapnya,
manusia bisa berubah dengan izin-Nya
takut apa dicaci terpantul pada diri, menyesal pula .

 





Tuesday, October 8, 2013

Kemon oh kemon .

Hai , Assalamulaikum .


Tadaaaa . mcm lame sgt tak update blogg . sbb ape leh update blog hari niii ?  sebab aku x sekolah . Migrain kawan2 sekalian . sob3 . Taktaulah stres ke atopon saje mengade atopon Allah nak hapuskan dosa dosa yang bertimbun ni. Sob3 . Allah mengetahui apa yang kamu tidak ketahui . ayetak ?

SPM nak dekatt sgt dh ni. Bape hari lagi weh ? Let's count toheher . Eh salah eja pulak . Disebabkan aku ni malas sgt jadi aku malas nak backspace, ok aku tules balik , let's count together . ha betul pun khenn .

Alhamdulillah sgt3 , Result trial aku yang diharapkan dan didoakan dpt jugak . Ya Allah , Allah , Allah . Terima kasih. Juga terima kasih kepada kalian yang mendoakan daku .Semoga Allah sentiasa memberkati kalian . kekeke . Walopon tak straight A's kan . 6A tu sgt bermakna tahu dan jangan ingat 6A trial ni leh dok kat tampuk selesa . Jauh lagi uiii .

Eh kawan2 tolong doakan aku straight A's dlm SPM okehh .

"Ya Allah , semoga Nurul Atiqah binti Sulaiman mendapat keputusan yang cemerlang yakni straight A's dalam SPM dan boleh berbakti untuk masyarakat dan orang Islam "

Amiin .

Bukan kah "sebaik baik manusia , manusia yang bermanfaat dan memberi manfaat kepada orang lain" ?

Tau tak orang islam dulu pernah memayungi 2/3 dunia ? mungkin kali ni generasi kita yang mampu mengembalikan kegemilangan Islam tu ? Insyallah dengan kehendak-Nya.

okeh tu saje coret cerot cerek contengan catatan hari ni .

Salam :)

Friday, September 20, 2013

TRIALLLLLL

Tik tok tik tok tik tok .

Ohoi ,kenapa cepat sangat masa ni ?
Trial dh habis . 
SPM is around the corner .


4 paper dah dpt result . 
1A 1A- 2B+

Ya Allah , semga Nurul Atiqah Sulaiman dapat 6A ke atas dlm trial ni.
dan mendapat 11A+ dalam SPM
Aamiin . 

Tibe-tibe rasa macam nak cite subjek jwab time trial . Bosan x ? kekeke

BM
aku dapat skop soklan daerah , studyy lah skopp tu . Esok dapat soklan , terkejut gilee. Sekolah amik soklan raub . X_X

BI
still soklan karangan sokmo tak cukup masa nak jwab . sigh
soklan 2 ok jee . but nape markah begitu sederhane ?
soklan summary yang salin balik pun x betul . 
sun baked sun . lol
patutnye sun-baked sand . 
lagi bese soklan poem daerah ade 2,
amik soklan raub , poem satu je oi .

what is line in the poem said that the flautist is talented person ?
-composed by his fingers (igt tau cek mek)
*tikam diri seniri*

MM

sngje kot paper 1 . Alhamdulillah . meningkat dari dulu . Paper 2 , tak bace betul2 . soklan graf tinggal . nyesal3

MT

so far okayy je . Alhamdulillah . better dari dulu aku jawab .

BIO

Alhamdulillah . soklan pass year

Chemist

paper 1, okeh . paper 2 pun , cuma slack esei kot .
paper 3 , -.-' 
eksperimen apakah ini ?

Fizik .

soklan paper 1, semua bi . eh die nak ape ni ?
paper 2 , soklan 'senang' sgtt . rase nak jwab lagi T.T
paper 3. so far so good :D

PSI

paperr 1 meningkat . Alhamdulillah .
paper 2 , errr . aku tekankan lain . yang masuk lain . haji satu pun x masuk . ape semua ni ? T.T

PQS

Alhamdulillah . 

Bahasa Arab

sng je semua . 
tp salah pun mcm errr. 
Semoga dapat A. Amiin 

Sej

Sedikit keciwa . Moge dapat tambah markah . sbb cikgu ade kate  , igt takde dlm skema . tibejumpe jwapan tu dlm skema . Moge dapat A . 

dah itu je arini . tata 


tgah pikir pikir and still wonderinggg . nak gi mane pas nii ??
Ya Allah , tunjuk kan aku jalan yang benar dan terbaikk :D

Friday, August 16, 2013

Malas membace tu lah dah kabo




sekilas aku memandang, aku terus scroll ke bawah . Malas aku nak bace . 
Tetibe rase bersalah scroll balik ke atas . 

BAAAAAAAAAAAAAAAAAA.
Sentap hati mak nak :'(

Jadi, terus rasa insaf , terus rase nak bace buku banyak-banyak . 

Baca sejarah malas . Ngantuk katenyeee 
Merancang ala kadar , konon kita rancang , tuhan menentukan. Tapi usaha takdak . Pfftttt
Baca ? Malaslah . Tengok video baruuuu bestt . 

Ape nak jadi ? ape nak jadi ? smpai sekrang tak kawinlagi
macamna umat islam nak majuu ?
aku tulis ni pun bukan nak marah org lain , marah diri sendiri cek habaq hang . 
Bior sentapp sikett . 

Kite ade Ibnu Sina
Kita ade Ibnu Bajjah
Kite ade Ibnu An Nafis
Al Khawarizmi

wehh , orangg Islamm tuuu
ramailagiii . bukan ni jer . Google skrgg ! *muke bengis

bkn calang-calang orangg tu . 
Qanun Fi Tib , Ibnu Sina tuless pun jadi rujukan org putihh . 

Hakikatnya kita pernah memayungi 2/3 dunia wehh . Mane sekarangg ? siapa lagi kalau bukan kita nak memenangkan Islam . Nak tolong sedareee kite kat luar sana .

Sbb tu ceq habaq hang , koi nak kabo
ILMU tu pentinggg !!
Semuanya dengan ilmu . 
Nak dpt ilmu ? 
Membaca lah . 
Membaca jambatan ilmu . Tak gituuu ?

ade org cakap , org putih ni bukan cerdikk sgt punn , tapi dorang rajinn . rajinn mengkaji . membaca , meterjemah . 
 asalnya dorang amik dari penyelidikan org Islam , pastu tuka je lah name dorangg . mudah sgt kann . pastu kite pun bangge gileee dgn orgputih buat kamera bagai tu .  

chemist tu semua org islam . kamera semua tu ?
penyelidikan org islam weh . 

okeh , pesanan utk diri sendiri . Sila rajin membca . Pastikan Bahasa Arab A . Sebab byak gilee kitab ilmu asal daripada arab . Dah katakan , semua tu org islam yang kaji . org putih pun belajar bahasa arab sbb nak terjemah kitab ilmu tu . Ni awokk taknak pulak . Gune belajar ni sebaik baiknya . paham dokkk ?
Insyallah Islam akan kembali menaungi dunia . Ameen .






Mengimbau Kenangan Laluu ...

Ohoi , rindu sgt nak menulis . Tapi bila start menulis je rase nak save draft , paling tidak buang dlm punat icon tong smpah . Aku bertekad taknak padam pdam dah lah hoi . Bosan ke tak bosan , bia lantak  . nak cite jugak , cite jugakkk . Dah apsal aku meroyan kat sini pun tak tahuu .


ok sudah bersedia ke pintu masa laluuu ?

aiyaiyaiai . sudahhhh ...



(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((())))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

okeh , gelombang ke mase lepas katenyeeee .


Time form 3 , okeh aku form 5 sekarang tau . I told you form 5 . Nak cite pasal time form ? form 3 habaq hang . ok sambung .

Kesedihan yang melanda aku bermula pada bulan Jun time 2011 lah . Adoi , tiadalah sedih mana pun jua .
Masa tu start abang aku denggi . Bila dia denggi , tak gugat banyak mane pun kehidupan dalam hidup ini . Kalo nak diceritakan sorang sorang ahli keluarga aku denggi.

Aku ingat lagi time tu mcm sebulan lagi nak PMR , mama aku sakitt . Jadi seriously semua benda dalam rumah macam kelam kabut sikitt . Tapi mama still boleh suh aku buat something . Mama makan ubat klinik je . Duk dalam bilik sakit bdan . Mama aku sakit macam lama jugak kot . Makan pat hari 5 hari gitu .

Aku sekolah macam biasa je lah kan , iolls nak PMR . Setiap hari along aku jemput , aku balik lmbat study kat sekolah KOHONONNYA kan . Biasa balik pukul 5 , tibe hari tu mcm lmbat jugak along aku jemput . Bila along aku dah sampai aku pun turunlah . Lalu along aku berkata sesuatu yang macam aku rasa nak nangis time tu jugak .

"Mama masuk hospital . Doktor kabo kalo lmbat sikitt ambulan jemput tadi , kite takde mama dahh...." nada sedih suspen gilee

........
"....kite gi hospital teruss , along tak tengok mama lagi nihh "

kitorang pun bergegas lah ke spital , dan time tu kawan aku tumpangg nak balik rumah , sekali terus pegi hospital .

on the way nak gi spital tu punyelah tragis , habis mengalir air mata aku . nak teresak-esak dah . cuba sedaya upaya pandang ke luar tingkap nak elak along nampak aku nangis . puas tahan ni .

mulalah kenangan semua nak menghinggap kat kepale .

time sampai tu , along aku kate mama kat kecemasan lagi , so dia pergi dulu . aku ngan kawan aku lepak kat luar kereta . Sebenarnya aku tak puas lagi nangis tu . Dengarnya mama tak sedarkan diri lagi . Kawan aku pulak , jarang dia buat perangai childish gitu . Konon nak suruh aku gelak lah tu . Dia bantai petik bunga spital tu letak kat tudungg . Merepek-repek gaye tak sehat dah aku tengok . Tapi aku paham tujuan dia tu . Aku gelaklah .

Tengok2 jam dan pukul 6 lebih petang , aku pun tak solat lagi . Kawan aku pun . Kitorang pun gi solatt . Lepas solat tu nampak Kak Laila (pysiotherapist kat spital tu .time tu tunang abang ngah skrg jadi isteri anak sorang dah uolls, ok over pulak)

Kak Laila cakap "nak gi tengok mama ? tapi mama x sedar lagi lah "

"tak sedar lagi ? taknaklah " jawab aku . Taknak aku tengok . Tak pepasal aku menangis dalam tu .


Kak Laila pun gelak.

"laaa , jangan lah sedih . mama okeh je lah "

aku geleng-geleng taknak. wahaha . gedik sangat i kann.

pastu balik rumah kemas barang kene gi rumah mak pertama ngan abah . Tidur situ . Memang gi situ aku tak buat keje sekolah . Rase nak menangis je . 4 hari camtu dok umah mak . Tak study apee .  Aku kan macam takut sikett ngan abah aku , aku tak mintak pun duit belanja ke ape ke . Ape yang dalam dompet aku tu lah gune makan kt skolah ,pastu aku gune pulak untuk topup . Tu pun aku guna ihsan baik kawan aku tolong belikan . Makan pun ade kawan baik hati belanja sbb kasihann ke kawan dia nih  . Bagus uolls semua . Inilah namanya kawan , di senang tiada , di susah je ade . ehh ? haha . gurau3 . sng susah sntiasa hado kata kau .  Pastu time gi lawat mama tu , aku cepat2 mintak duit . HAHHAHA . tak senonoh betul . Tp kang kalo aku tak mintak . Tak makan lah aku .

Mama aku tanye "nape tak mintak kat abah ? amik beg dlm almari tu "

Abah aku nampak time tu, lalu bertanya "nape ?"

mama aku selamba je kate "die tade duet "

"lah , nape tak mintak kat sayee ?" abah aku cakap

pastu sengih sengih . cegengg . kat abah seniri pun nak malu . wakaka

abah pun kuar rm 10 , mama bagi bape tah .. tak ingat . padahal esok tu mama dah nak discharged dah . Kaye gitu je aku bawak duit belanja gi sekolah keesokan harinya . HAAAHA

Pastu mama balik . Dah sihatt . Alhamdulillah . Drama je lebih aku nih . KEKE


BAB II

Aku pulak disahkan denggi . 2 minggu sebelum PMR . Memang tak stadi . Serious tak stadi . Tak sembuh sembuh, ingat nak jawab exam dalm spital dah . Exam PMR hari selasa , hari Isnin gi sekolah . Mcm2 bekalan ubat bawak time tu . Nasib dah sehatt time tu .

Tapi aku respect mama aku , syg sgtt sgtt . Aku rasa time aku sakit tu , mama aku pun x sehatt . Tapi gigih ekau bawa aku ulang alik ke spital . Melayan aku yang gedikk ni . Aku harap dpt jadi anak yang berbakti lah nanti dan sekarangg punn .

BAB III

Hari Isnin tu baru aku bukak buku . Aku mati mati pikir Selasa tu exam Sejarah . Biasa BM ngan Sej. Rupanya Pendidikan Islam woi . Aku tak bawak buku . Malam tu struggle bace Pendidikan Islam. Nak menangis je rasenye . sebab dah lame gile x bukak bukuu . Lame sgt sejak mama aku masuk spital . Harap ape yg belajar dlm kelas je .

Firstt aku datang tu, bersepah sepah kawan aku dtg pelukk . Touchingg .
aade jugak yang kate " lerr tiqah , koi ingat aok demam aok kurus , biasa je "

LOL . sengal

Hari masa exam sejarah, aku migrain pulak . Masa kat sekolah tu, aku tak stadi dah . Sejarah exam petang .Nak solat zohor time tu, tapi ade org kat surau . Budak STAM . Huih . 


Masa hari nak dapat result masa birthdayy aku . 22 Disember . Tapi aku gi sekolah lambatt gileee sebab abah aku kat kampung. Datang jemput lambat . Aku tahu result lepas kawan aku telepon dari sekolah  . Sambil nangis2 tepon bgtahu result aku . Kelakar sgtt . Sape lagi kalo bukan budak yang bajet bajet childish kat spital tempoh hari . lol

Aku sampai je , dah tak ramai orang . Kawan aku pun ramai dah balik . Ade dlm 2 3 org wish birthdayy kat sekolah . Time tu hujan . Mama ngan abah duk dlam kete je . Aku amik result ngan ustazah . Pastu ade org tarik tgn aku ajak amik gambar .  pastu balikkk .

Kat FB belambak org wishh birthday n tahniah. hehe

Allah Maha Besar , Maha Mengetahui . Alhamdulillah . Aku dapat 8A 1B . Bersyukur amatt , dah bape hari sakitt . Mcm mcm ujian melanda . Sejarah aku tak sangka A . Yang B tu pendidikan Islam . AKu ingat KH  B. Aku benci gile KH time form 3 .Rasa lega sgt peyeksaan belajar KH  terlerai jua . . Tetibee ape yang belajar dlm KH time form 3 ade pulak dalam fizik sekrang . =.=


Ha sudah sudah . Jom balik ke tahun 2013


(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((()))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

TAHUN NI SPM YAW . Doakan aku cemerlang dengan jayanya Straight A's . Doakan aku dapat memajukan Islam , suatu hari nanti . Ameen . Nak jadi Hafizah juger . Doakan jugakk !!
Sayang semuaaaa ~




Sunday, July 28, 2013

Sengih . Tiada masalah ?


A :Kau ni sengih je selalu , untunglah kan takde problemss .

B : Siapa kate ? setiap manusia tu mesti ada masalah sendiri . TAPI apa yang kite kene selalu ingat Allah kan ada . DIA  sentiasa ada utk kita , sentiasa mendengar kita .Tahu apa yang terbaik untuk kita . DIA kan Pencipta kita .  Kau pernah tak dengar ayt Surah Baqarah ayat 216 yang maksud dia lebih kurang berbunyi begini ,

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)"

jadi , buat apa aku nak risau , sebab semua tu dah terbaik utk aku . 
Takpun , mungkin itu salah aku jugak yang lagha, atau itu satu hint Allah nak suruh muhasabah diri aku balik ke
Ataupun mungkin Allah rindu pada hambanya yang satu nih , Allah nak dengar doa hambanya ni :')
Ataupun Allah nak uji aku je . Ni lagi satu ayat ,

 "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." Surah Al Ankabut :2-3

Jadi , bila kita rasa ada masalah, kita cek balik diri kita . Muhasabah balik . Itu yang penting . 
Gunakan sebahagian malam kita untuk mengadu kepada Allah . Percayalah , feel dia lain macam sikit .  Time tu nak nangis , nangis je lah ohoi . 
 
  Jadi buat apa aku nak stres , bermuram durja sdgkan aku tahu semua tu ujian kepada aku utk jadi lebih baik :) Semua ada hikmahnya . Tersenyumlah dan sentiasa husnuzhon kepada Allah :)

"Karena sesungguhnya setelah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.'' Al-Insyirah:5-6

Kalau tak dapat kebahagiaan di dunia , syurga kan ada :)

A : T. T . . *hugs * 
Thanks :')

Monday, June 3, 2013

Playboy VS Sweetalker

Assalamualaikum girls yang kecewa kecewa sekalian . wakaka .

Biasanya setiap playboy adelah sweetalker dan bukan semua sweetalker playboy tapi sememangnya sweetalker itu ramai yang playboy . wakaka .




Diorang ni sebenarnya bukan nak apa sgt , nak keseronokan  je . Dah bosan bla lah . Wakaka . kau org ni jgn lah percaya sgt dorang ni . Bajek je lebih . Nak2 utk student . Kau jgn berharap sgt lah ayt2 dorang spt ini

"nanti dh habis belajar , saye dtg meminang awak "

ataupun ini

"nanti, abis je SPM saye akn jumpe mak abah awk "

mahupun ini

"habis je belajar ,  kite tunang ;)"

pedeoh itu semua .

Meh aku kasi jenis2 playboy ni .

1. Hebat/ terer / cerdik /popular/ peramah

lol . hebat ? siyess . biasanya dorang ni cerdik atau good in sports . Mybe tahfiz . Korang jangan igt budak tahfiz ni semua baik okeh . Dan sebab perkara2 ini dorang akn jd famous amos dan glemer . Mane tak jadi playboy kan .

2. Suka cover walaupun x ensem 

First dorang ni kdg2 bajek ensem . kat luar tu korang peratikan , mmg dorang ni cover .

3. Sweetalker




Yang ni wajib . Yang perempuan ni jenis perasan pulak bile si lelaki kdg2 kata suka lah . Ape mudah sgt korang ni percaya wahai prmpuan ? Pastu kan jgnlah korang percaya dgn janji2 palsu dorang nak meminang bagai tu . Pastu dorang ni suka borak pasal diri seniri .Yes , ini mmg betull . Kalau jenih prmpuan yang sensitip/innocent ni ,  korang akn rasa simpati bila dorang cite pasal masalah dorang , kdg2 rase die ni baik lah bile die kate die kesian kt org ni , bila dia kata die tolong org ni . Walhal tahik ini semua . Menipu je semua tu .

4. Kelakar

Kdg2 dorang ni kelakar . ahyela , perempuan kan suka org yang kelakar mcm ni .

5. Ofkos ramai perempuan . 

mmg dorang ni byak makwe . Pastu bila kantoi , tak mengaku . Pastu pndai2 pulak dorang ni cover , kata kene pitnah bagai .

Ni lah antaranya . Pastu bila dia dah dpt kau . Bile kau dh melayan dia ,dorang bosan , dorang akn tinggalkan kau , buat x layan kt kau . Dan time tu baru lah kau melukut di tepi gantang . Kahkahakha

Ok , Girls . Nak cakap sikit . Jual mahal sikit diri tu . Jangan lah nk murah sgt . Juga kepade students kt luar sana , takyah lah sgt nak becinta . Jarang nak kekal ke jinjang pelamin . Nak nak nanti dah jumpa org lain kat Universiti nanti mahupun kat tempat kerja .Kalau die tu betul jodoh awak , dia akn tunggu awk . Tak lari kemana pun lah . Awak sorang je di mata dia . Tak perlulah sayanng baby bagai sekrang . Last2 die bukan jodoh awk , awk dh jd mcm seken hend dh awk tau . Awk dah bersweet2 dgn org lain . Oh tidak ! Sweet sweet dgn suami awk sorang je . Kan comel .

Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya . Jadi persiapkan diri . Nak laki baik tak ? Jadilah baik . That's all . Kentalkan diri ye kawan kawan bile berhadapan playboy hampureh gini . Kalau dia sayanng awk , dia melamar awk . Buktikan . Bukan cakap jee . Jgn lah nak percaya dgn kata semata mata . Heee ~Jgn cari pasal nak bercinta dgn playboy . Jika kita sendiri yg pilih org yang berpotensi utk tak setia, pastu, bile kita jadi istri die, die main kayu tiga, maka kita sendirilah yang sbnrnye mengudang masalah tu . Tak gitu ?


"Bukankah Allah SWT sudahpun memberitahu kita, banyak sekali musibah dalam hidup ini bersumber daripada perbuatan kita sendiri? Kita yang mengundangnya. " Ustazah Fatimah Syarha

Prevent is better than cure .




Ustazah Fatimah Syarha- Pasangan curang boleh dielak ? ^_^

Okbabai :D


Wednesday, May 29, 2013

PWTC dan jalan jalan yang comel

Hai Assalamulaikum .

Actually cerita ni  lapuk dah pun dan kisah ni pun dah lama . Nak dekat sebulan dah kot . BTW i masih rajin nak cerita . Ekekeke

Sebonanya tak igt bertolak pukul berapa , but mende yang wajib kalo nak gi KL , of course kene gi Perhentian Genting Sempah utk breakfast .
Aku kenyang lagi time ni , tapi kawan aku dok sogok sogok aku suh makan . Katenye nanti aku lapar bile jalan kat Pesta buku tu nanti sebab besar kawasan tu. 5 minit terakhir sblum naikk bas aku beli lah jugak nasi goreng telur isi sambal sikit . 
Air cilok kawan aku punya . Apa ada hal , kawan aku semua pemurah- pemurah belaka . Dorang tak pemurah pun , aku jadikan dorang pemurah . Heh

Kemudian , melancong melancong lah kat Pesta Buku tu . Aku tengok kawan aku berbundle bundle buku beli . Badan dah lah kecik , pastu x nampak kepala . Begitu banyaknye buku die beli . Tapi x heran , student cemerlang .Haruslah begitu . Ayedak ?


Dah penat penat langgar org , cari buku , usha org  pusing pusing , kitorang pun amik keputusan nak berehat kat luar daripada kawasan td . memandangkan kawasan tu macam lapang sikit , duduk lah kat situ . Lagipun lagi 2 org kawan aku nih ha , entah kemana . Jadi tempat berehat kitorang tu jadi sbgai tempat penantian jugak lah .

Tengah tanye soklan soklan sejarah dengan azirah , tetibe lah mata nih ha ternampak sesusuk tubuh yang kacak jugak orangnya , baya baya aku ,keluar daripada kwasan yang kitorang masuk tu . yang aku ni ha , 

"eh , ensem budak tu "

aku ckp pelan je la . tanpa disangka sangka budak lelaki tu duduk sblah aku . berehat dan besila jugak . takdelah dekat sgt . sblah aku ade beg aku ngan zirah , die dok selepas beg tu . 
jejaka itu terus mengeluarkan bukunya utk dibaca

"Antara Sunnah dan Bid'ah "

Gulp . Baca buku agama derrr.

Buat tak tahu je la . Nak gambar budak tu ? x payahlah dak . kehkeh 
Ya. Aku snap gambar die curi2 . Wahahaha . 

Tak lame kemudian, kawan kawan die dtg , semua dok situ jugak . Ade yang duduk ats beg aku . Kuajja . Nasib kawan aku tu dah sampai , kitorang pun bla dari itu . 

dgn azirah , time rehat tu . 

Kemudian , kitorang semua gi Masjid Negara utk solat , tukar baju semua , 
Pastu gi makannn ~ . Yehaaa~



Semua bedal nasik ayam . 
 
Kawan aku kata aku akan lapar . Siyes tak lapar langsung walopon dah nak masuk kol 4 petang . Aku tak habis pun makan nasi ayam ini . 

Yang kawan aku ni pulak marah aku tak abiskan nasik ni , die abis makan licin . Waktu kat genting sempah tadi die makan nasi goreng pastu abis kan mi sup kawan aku lagi sorang tu . Ape lg tah die makan . Berat badan ? 42kg . 

UNTUNGLAAAA ~
makan banyak2 bdn mantain je kann .


dan kemudian kitorang pergi sunwayyy utk ice skatingg . Tapi kami bereempat dalam gamba tak join . Hehe 

 Time org ice skating , kitorang merayau tempat lain . 
kitorang tu 5 org . Satu fotografer ni , se lagi jenis tak suke bergambar . 

.waktu dah gather2 nak balik , cikgu suh ikut yasier ngan sape tah , dorang tahu jalan . 
aku dgn kawan aku yg tak suke begambar ni tersesat , BHAHAa . 

Kawan aku tu dah tak daye dan sebanrnye . Kitorang kuar ikot jalan masuk td , rupenye kene kuar ikot jalan lain. Tunggu punya tunggu tibe ade kwan call aku .

"ko kat ne?"
"kat dlm ni lagilah , tunggu korang . kat ne?"
"ha? kitorang dlm bas dahlah"
"ha ?" cuak cuak
"kirenye korang dlm tu lagi ? eh korang kat ne ?"
aku dgr bunyi bising2 sbalik tepon tu .

"taktau kat mane . kitorng kat jalan korea ni "
"jalan korea ?"
"azirah tauu "

pastu aku x tahu dah sape yg ckp dgn aku dlm telepon . kat enpon kawan aku tu , aku jugak ckp . sbb kwan aku tu dah mcm tak daye dah . dah jalan sndar2 kat aku dh . aku kene ckp dgn due tepon satu mase . BHAHA. stress jugak . takut pun ade . 

Akhirnye dpt keluar . Lega gileeee . 
Tunggu budak laki ni jemput . Dia kata dah nmpak . Aku nampak je budak laki tu, tetibe kwan aku rebah kat bahu aku . Mak aiii . Tekejot ohoi . 

Aku dahlah sorang prmpuan. Bas paking jauh . Pastu banyak ah cabaran nak pegi ke bas tu sehinggalah ade makcik tu nak offer tolong . Memandangkan budak lelaki tu x leh pegang , dan aku sorang je nak papah . 
Pastu nak dekat je dgn bas , ade 2 3 org budak prmpuan dtg tolong . 

Aku masuk je bas ,

"tqah aok gi mne ?"
"cane aok lepas ke situ ?"
"tiqah, blablab"
"tqah blaba"

bla bla bla

aku sengih je la .

Tibe ade org tanye
"tqah , aok ok tak nih ?"

"Haha . tak bape sgt "

Pastu ade lah 2 3 org ni muka caring smcm , perghh .

T.T

cenggini . 
Biasalah perempuan .

Dan ade lah mende lawak lawak sikit dlm bas time balik tu . Bengong je . Wahahaha . Itu sahaja advennture kali ni . Mmg best . Kenangan ah . 
BABAI :)