Saturday, April 27, 2013

Penyakit or tabiat?

Assalamualaikum uolls semua . Lama jah tak update ghasenyer . Hari ini boleh lah update sbb iolls tak tuisyen harini .Leh rileks kjapp .

Back to the topic kan , aku ni ada satu habit cakap kuat dan laju . Kalau time sekali aku cakap kuat tu , kelas sebelah boleh dgr , bukan cakap je kuat , gelak pun . mak aiiii . Tah mcm ape tah . Kalau mak mertua nampak pikir 2 kali nak jadi kan menantu ke taknak . Tapi sebab bakal menantu dia ni baik orgnya . pilihlah jugak . eh ?



kesian jugak dgn kawan kawan aku sampai kadang kadang pening kepala dgr aku cakap .
cakap kuat+laju .

dan satu lagi buat aku sentap bila ade yang marah secara melulu . ok terasa sgt . hape kau hingat aku nak sgt cakap kuat kuat dgn cakap laju ? aku pun sometimes tak sedar pun aku cakap sebegitu rupa. sememangnya most of family members aku cakap kuat . kalau balik kampung , ade 5 org je kat dapur tapi bagaikan sekampung tolong potong bawang bagai nak buat kenduri . heh . dan itu juga punca pemly aku merioh . hoihoi .


tapi bila sampai di persekitaran lain . ia menjadi more comlicated . huh .thats why , anda anda yang boleh bercakap secara berbisik mahupun boleh mengawal suara anda , tolonglah   nasihat kan saya ni bile tercakap kuat . Janganlah marah tak menentu seperti :


"aok ni cakap mcm sebatu"
"arghh , pelan sikit boleh tak ?"

dan nada di ats semua mcm nk marah . at least ckp lah sebeginih

"tiqah , sori tau . mungkin aok tak perasan . tapi sore aok dah melebihi limit dah ni . hehe . slow sikit "
or
"tiqah slow suara tu sikit"

dan dan dan yang buat aku rasa nak marah sikit , dorang suh ni soh tu . tapi tak nak bgtau cara , taknak kasi solutions nak atasi. tegur baik baik taknak . pastu terus marah hajee . hentam semua . ape kau ingat aku tak penah try nak atasi suara kuat nih ? ape ingat aku suka suara kuat kuat nih ? wuihh .

one more , aku ade bace blog sorang manusia ni . dia cakap orang yang suka ckp kuat ni , nak seeking attentions dan manusia ni cukup menyampah dgn org ckp kuat nih  . Perghh . lagi sentap . Ade org kata yang  ckp laju ni pulak byak rahsia . Maaf . mmg salah . aku ade lah seorang manusia yang suka bercerita . Aku takleh ckp slow , kalau aku ckp slow aku rasa lupa ape aku nak cakap sebenarnya .

puas dah aku google okeh . cara nak atasi semua nih . sebb bukan aku sedar pun aku cakap kuat mcmni .
ade classmate aku kata pegang ank tekak waktu nak bcakap . err =.=

ha , yang cakap laju pun aku tak reti nak atasi . tapi Alhamdulillah . so far ade org tegur yang ni .

"tiqah , velocity tu . slow sikit "

sape sapeade solution bgtau meh . okdah tu je . baiiii