Wednesday, May 29, 2013

PWTC dan jalan jalan yang comel

Hai Assalamulaikum .

Actually cerita ni  lapuk dah pun dan kisah ni pun dah lama . Nak dekat sebulan dah kot . BTW i masih rajin nak cerita . Ekekeke

Sebonanya tak igt bertolak pukul berapa , but mende yang wajib kalo nak gi KL , of course kene gi Perhentian Genting Sempah utk breakfast .
Aku kenyang lagi time ni , tapi kawan aku dok sogok sogok aku suh makan . Katenye nanti aku lapar bile jalan kat Pesta buku tu nanti sebab besar kawasan tu. 5 minit terakhir sblum naikk bas aku beli lah jugak nasi goreng telur isi sambal sikit . 
Air cilok kawan aku punya . Apa ada hal , kawan aku semua pemurah- pemurah belaka . Dorang tak pemurah pun , aku jadikan dorang pemurah . Heh

Kemudian , melancong melancong lah kat Pesta Buku tu . Aku tengok kawan aku berbundle bundle buku beli . Badan dah lah kecik , pastu x nampak kepala . Begitu banyaknye buku die beli . Tapi x heran , student cemerlang .Haruslah begitu . Ayedak ?


Dah penat penat langgar org , cari buku , usha org  pusing pusing , kitorang pun amik keputusan nak berehat kat luar daripada kawasan td . memandangkan kawasan tu macam lapang sikit , duduk lah kat situ . Lagipun lagi 2 org kawan aku nih ha , entah kemana . Jadi tempat berehat kitorang tu jadi sbgai tempat penantian jugak lah .

Tengah tanye soklan soklan sejarah dengan azirah , tetibe lah mata nih ha ternampak sesusuk tubuh yang kacak jugak orangnya , baya baya aku ,keluar daripada kwasan yang kitorang masuk tu . yang aku ni ha , 

"eh , ensem budak tu "

aku ckp pelan je la . tanpa disangka sangka budak lelaki tu duduk sblah aku . berehat dan besila jugak . takdelah dekat sgt . sblah aku ade beg aku ngan zirah , die dok selepas beg tu . 
jejaka itu terus mengeluarkan bukunya utk dibaca

"Antara Sunnah dan Bid'ah "

Gulp . Baca buku agama derrr.

Buat tak tahu je la . Nak gambar budak tu ? x payahlah dak . kehkeh 
Ya. Aku snap gambar die curi2 . Wahahaha . 

Tak lame kemudian, kawan kawan die dtg , semua dok situ jugak . Ade yang duduk ats beg aku . Kuajja . Nasib kawan aku tu dah sampai , kitorang pun bla dari itu . 

dgn azirah , time rehat tu . 

Kemudian , kitorang semua gi Masjid Negara utk solat , tukar baju semua , 
Pastu gi makannn ~ . Yehaaa~



Semua bedal nasik ayam . 
 
Kawan aku kata aku akan lapar . Siyes tak lapar langsung walopon dah nak masuk kol 4 petang . Aku tak habis pun makan nasi ayam ini . 

Yang kawan aku ni pulak marah aku tak abiskan nasik ni , die abis makan licin . Waktu kat genting sempah tadi die makan nasi goreng pastu abis kan mi sup kawan aku lagi sorang tu . Ape lg tah die makan . Berat badan ? 42kg . 

UNTUNGLAAAA ~
makan banyak2 bdn mantain je kann .


dan kemudian kitorang pergi sunwayyy utk ice skatingg . Tapi kami bereempat dalam gamba tak join . Hehe 

 Time org ice skating , kitorang merayau tempat lain . 
kitorang tu 5 org . Satu fotografer ni , se lagi jenis tak suke bergambar . 

.waktu dah gather2 nak balik , cikgu suh ikut yasier ngan sape tah , dorang tahu jalan . 
aku dgn kawan aku yg tak suke begambar ni tersesat , BHAHAa . 

Kawan aku tu dah tak daye dan sebanrnye . Kitorang kuar ikot jalan masuk td , rupenye kene kuar ikot jalan lain. Tunggu punya tunggu tibe ade kwan call aku .

"ko kat ne?"
"kat dlm ni lagilah , tunggu korang . kat ne?"
"ha? kitorang dlm bas dahlah"
"ha ?" cuak cuak
"kirenye korang dlm tu lagi ? eh korang kat ne ?"
aku dgr bunyi bising2 sbalik tepon tu .

"taktau kat mane . kitorng kat jalan korea ni "
"jalan korea ?"
"azirah tauu "

pastu aku x tahu dah sape yg ckp dgn aku dlm telepon . kat enpon kawan aku tu , aku jugak ckp . sbb kwan aku tu dah mcm tak daye dah . dah jalan sndar2 kat aku dh . aku kene ckp dgn due tepon satu mase . BHAHA. stress jugak . takut pun ade . 

Akhirnye dpt keluar . Lega gileeee . 
Tunggu budak laki ni jemput . Dia kata dah nmpak . Aku nampak je budak laki tu, tetibe kwan aku rebah kat bahu aku . Mak aiii . Tekejot ohoi . 

Aku dahlah sorang prmpuan. Bas paking jauh . Pastu banyak ah cabaran nak pegi ke bas tu sehinggalah ade makcik tu nak offer tolong . Memandangkan budak lelaki tu x leh pegang , dan aku sorang je nak papah . 
Pastu nak dekat je dgn bas , ade 2 3 org budak prmpuan dtg tolong . 

Aku masuk je bas ,

"tqah aok gi mne ?"
"cane aok lepas ke situ ?"
"tiqah, blablab"
"tqah blaba"

bla bla bla

aku sengih je la .

Tibe ade org tanye
"tqah , aok ok tak nih ?"

"Haha . tak bape sgt "

Pastu ade lah 2 3 org ni muka caring smcm , perghh .

T.T

cenggini . 
Biasalah perempuan .

Dan ade lah mende lawak lawak sikit dlm bas time balik tu . Bengong je . Wahahaha . Itu sahaja advennture kali ni . Mmg best . Kenangan ah . 
BABAI :)

Friday, May 24, 2013

Revolusi Sulaiman's Daughter

Biasa kan , kalau wifi dah takde baru rase nak godek godek komputer dan segala album dlm rumah . Tibe tibe terjumpe gamba time kecik . Tive tive rase nak letak sini . Mane tau kot kot i dah tue nanti , leh tgok revolusi seniriew dlm blog i seniriew nyahh . hahaha .

8 bulan mak ittew kate

9 bulan

10 bulan

    1 tahun . Mama ngan mak :D

Abah ~

 time tu kite masih sweet2 dgn abh kite.
main geletek geletek kaki abh kite . 
time umur bape tah ,abh kite balik je dri solat jumaat , kite jemput abh kite kt lorong nk smpai kat umah smbil jerit 
"yeayy yay abah dah balik . abah jom makan . ari ni kan mama kan masak bla bla "
pastu abh kite angkat kite smpai umah .


amboi nak ber-kite kite pulak kan .

1 tahun lebih jugak 
 kelakar gile rambut time ni . VHAHaAA
Buffalo soldier ~~ lol

2 tahun 

4 tahun rasenye . well . muka tak mndi tu .

muka kerek . ade ?BHAHHAA

ha, ni lepas mndi . wehehe
pakai kebaya :D

 5 tahun



6 tahun




entah darjah bape time ni . tak igt start bile aku pakai ank tudung kain lngsir camtuh . ahaha

Gambar darjah darjah yang lain entah ke mana . BTW , time darjah 2 i masuk pertandingan pakaian beragam . pakai baju hawaii iolls . seksi nyahh . hahaha

 Darjah enam . kahkah 
Darjah nam jugak .

Form 1 .
Time ni ittew duk asrama . ittew kurus uolls .


form 2 .

form 2 jugak . kurus iolls . bencik . 

 Form 3
gambar asal ilang . amik je gamba ni . haha
curi ketupat kelas sebelah . hihi . rindu ah time ni .
ni zaman kegemukan lah ni .dari ats mmg nmpk kurus . camera trick . kahkah




Form 4 . tahun lepas je .
tahun lepas sampai tahun ni jerawat dah makin rajingg nak main au cak au cak .

skrg dah form 5 dah pun . dah bsar dah pun . cepat bebenor mase berlalu .

Form 5 cenggone ? cari senirik . hahaha

semoga aku kurus tahun depan . lol 

Thursday, May 23, 2013

Finalyyy

Assalamualaikum .

Pertama pertama rasa bersyukur gilee la sbb dah habis exam . Serious , aku study gile babun mmg sbb exam . Seryes . ape nak jadi . Pergh, nak dekat sebulan exam okeh . Rase nak muntah bagai . Pergh lega teramat lah . Tapi x tau ah result cenggone kann .



tadi subject last Bahasa Arab Tinggi paper 2 . First time der tengok soklan paper 2 . Tekejut sangat . BHAHAHA . Study last menet . Nasib ade mase lagi . So far , jawab penuh je , tapi tak tahu jwapan betul ke idok . kekehkeh

Andainya lah kan ,setiap hari aku stadi mcm time exam , buat study group , baca, buat latihan banyak banyak . Konpom konpom ah  straight A's .  Harap mende ni berterusan dan semoga aku ada kesedaran utk istiqamah dlm mencari ilmu ini . Insyallah .

Mende stress sekali bile mengantuk . Mak aiiii . Dah lah byak mende tak study lgi , pastu mengantuk sgt .


setiap malam mcm ni . BAHAHAa . aku kdg2 tak sedar pun aku tidur . yang aku tahu aku baca buku . baca baca baca . bukak mata dah pukul 2 . bangun balik . baca baca baca . bukak mata kol 4 . nasib baik ape yang dibaca tu tak lupa .

ha dah lah . tu je nak citer . esaited sgt abis pekse . wehehehe . jom bowlingg . kahkahg

Friday, May 17, 2013

Kisah Seram 2013

Hey . Ape khabar ? dahlame aku tak menaip cite cite merepek aku tapi benar . Asik serius je kan . Harini aku nak cite suatu kisah . jengjeng jeng .

Rabu yang lalu , birthday kawan aku . So aku ni ha , rase nak buat kebajikan sikett . Aku belanja mereka mereka selaku kawan aku ni kan , despite of that nak study addmath sekali .

hari sungguh indah dah cerah pada hari ituu . tapi tak sangka pula sangkaan ku  meleset. ku sangka panas smpai ke malam rupanya hujan ribut di petang hari .

lepas makan solat semua , kitorang pun continue dgn ape yang dah planned . study addmath  , sempat tajuk function ngan tajuk quadratic equation sikett . masuk jam 4.50hari mula gelapp . angin tiiup sepoi2 ribut . pintu mula gedengung gedengangg , kertas2 kimia aku beterbangan ditiup angin . kilat mula sambar menyambar . habuk2 angin masuk mata aku .

kitorang pun memberentikan penstadian kitorang . amboi, kalau nampak di cikgu BM ni , abis aku kene . Tatabahasa entah di mane .

eh , sambung sambung . sorang kawan aku pun balik sbb ayah die dah smpai .  Actually study 3 org . yang sorang lagi tah macamne ade peselisihan sikit , maklumat study petang tu die tak tahu . sori cah :")
dlm pukul 5 lebih , ayah lagi sorang kawan aku dah smpai . time tu hujan lebat gilee ah . dlm kelas tu dah gelap smcm . aku pun mengiringi die kuar dri kelas kat koridor . 

dahlah sebelum tu die cite ade pasal sorang akak ni yang selalu balik petang sbb study kat skolah .
"akak malas nak cite , tapi kalo korang nampak , siyes korang akan demam seminggu . biarlah akak ngan Allah je yang tahu "

aku dah pikir bukan bukan .

"weh , mane abah koi nih ha . takut lah . "
"eh tade ape ape lah , kat bwah tu ha ade **** ,kalo ade ape2 , aok jerit je name die , nanti die dtg azan "
"lol , tibe je . ha ye la . bai "

aku pun  pusing belakang , nak masuk balik dlam kelas .

petir sabung menyabung , angin kuat giler , dgr bunyi pintu gedegung gedegang , muka aku dah kene tempias hujan . 

tak sampai 2 meter dari aku , aku ternampak suatu lembaga tak tinggi mane , berdiri tegak , pucat pucat sikit , muke innocent pandang aku .

"(#$@&$&%#(@(@"

sumpah seranah aku dlm hati . Kawan aku yang duduk asrama tu ghupenyer . aku tak tahu sejak bila die ade kat situ . dan aku tahu rupenye die stadi jugak , tapi kat kelas sebelah .

perlu ke berdiri tegak smbil muka camtu .

aku masuk kelas , aku smbung stadi . tapi aku rase seram smcam aku bukak lampu tgah . dlm kelas tu malap sbb pasang lampu tengah je .  time tu dah mcm time maghrib . walhal nak belum kul 6 lagik . aku gi kelas sebelah , mane tau yg td tu bukan kwan aku yang asrama tu ke , paling kurang , ade geng ilang sikit takut .

aku pegi , tgok dri  pintu belakang , nampaknye die masih ade , tp still seram . ape kehalnye stadi lampu tak bukak , dah lah tudung die tu wane kuneng tak kuneng , puteh tak putih , dok sorang sorang dlm gelap .

aku pun tegur die , pasang lampu . tanye soklan addmath . die buat soklan addmath dlm ketas aku , aku pegi kat papan putih , selesaikan kt papan putih .

tibe tibe je , aku dgr bunyi tapak kaki gesek2 kat koridor .makin dekat , makin dekat bunyi nye . aku pndg ke arah pintu , pndg lagi dan pndg lagi .

eh tade ape puun .

pndg lagi .

gdenganggg !! bunyi pintu belakang tertutup kene tiup angin .

pergh .

aku pndg lagi pintu kt depan td , perati bunyi ape sebenonye .
dan kemudian kuarlah 2 jeneh lembaga . se tinggi tinggi siket,  se rendah siket drpd yang tinggi tu .

tah nape aku tekejut sgt  , cemas nak melatah .rupenye mail ngan aqeem . igt nak balik kelas die , rupenye die berenti kejap . aqeem ckp ngan kwan aku . nak pulang kunci bilik BADIB rasenye.

oke oke finee . sabor sabor .

kwan aku tu pun ckp kat aqeem "rajin tak aja addmath ?"
memandangkan addmath td tak dpt solution .
aqeem tunjuk2 kat mail .

kwan aku suh tulis soklan kt papan putih , siap je aku tules soklan , kwan aku tu ckp "masuklah "

tp tade sape masuk. aku ngan kwan aku gi kuar , tgok dorang dah tade . =.= . cari kat tangge , tade . tgok kat koridor , rupenye dorang kat dewan bawah dah . ha . ok oke  . fhm .

meliau sikit mata kat tempat len .

"eh , abh kite dah smpai . yeahahaa "


aku kemas beg , tutup lmpu ngan kipas kelas . lari . BHAAHA . kilat sabung menyabung lg . hujan masih lebat . kat tangge bapok gelap . seram habes . aku takut je lmbaga ape pulak aku betembung . dgn teringat cite akk td tu nye . pergh . 

so itu je cite akuu . tak seram mane pun . tapi seram bg aku . wahahha .  tapi ribut mmg kuat , otw balik tu , merata pokok besar tumbang . huhu . bai bai









Sunday, May 5, 2013

Tactics ? Heh . Maluuu ~

Bismillahirahmanirahim :)

Sebelum nih , aku tak semangat macam ni
Sebelum ni , aku tak pernah merasai semangat semangat org lain . Berkongsi satu tujuan . Bekerjasama .Dah rasa mcm sekeluaga pulak ;)

Indahnya kalau macamtu . Aman dan rasanya kita semua ni saudara . Walau hakikatnya kita memang saudara sesama Islam :D

Keluarga aku pun . Sehaluan semua . Tak mcm dulu dulu dah . Semua membangkitkan semangat INIKALILAH ! 

Bangla , Myanmar , Dakwat , Blackout .

Gara gara tersebut , hari ini kehidupan aku rase mcm -______-
Biasa .

Insyallah , lagi 5 tahun . Umur aku punn akan mencecah 22 tahun .

Kami akan buktikan !!



Pelik jugak . Kerana mereka seolah olah dah yakin . Yakin sgt boleh menang .
Oh . Dah ade plan . Ok finee .
Sgt tak bermaruah . Terdesak ?
Sedih .


Allah nampak . Nampak segalanya okeh . Kite kene sabar . Allah nak tunjukkan sesuatu , Ade hikmahnya , dan setiap hikmah itu ade kebaikan kann .Kalau Allah nak , KUN FAYAKUN . Tipu daya mereka mcm mane pun , takkan berjaya .Heh

Tapi sedarlah , Allah nak uji kita . Muhasabah balik :')

Kita tak kalah , tapi belum MENANG

Tapi sekurang kurangnya , Alhamdulillah . Mentakab dan Temerloh milik kami :)

Allah !

Friday, May 3, 2013

Tautan Kasih :)

Bismillahirahmanirahim .

Assalamualaikum. Hari ini aku ade datang kulliyah .

Waktu kulliyah tu , kitorang semua kene tules satu surat . Surat wasiat utk kawankawan . Nampak cam cliche sikitt kann ? tapi impak dia besar jugak okeh. So masingmasing tules lah surat wasiatt utk kawan kawan .

Aku dah set dalam hati , taknak menangis . Ape pun dorang buat , aku tak mahu menangis . Ha , lupe nak bagitahu yang kulliyah ni semua perempuan je datang .

Lepas tulis surat tu , kitorang dengarlah tazkirah. Lebih kurang tazkirah lah kot .
Ape yang aku dapat hari ini .

~Belajar memaafkan .
~Kita hidup ini nak cari keredhaan Allah, buat kerja dakwah tu bukan sebab muslimin , bukan sebab nak glamour atau ape ape je lah .
~Sebenarnya , kami semua ni keluarga , saudara . Perlu nasihat antara satu sama lain . Jangan rasa dalam buat kerja dakwah tu , kita sensorang je . Buang jauh jauh perasaan tu . Allah tak pernah salah buat pilihan .
Bersyukur sangat dapat masuk BADIB . Aku tahu erti ukhuwah sebenar . Tanggungjawab aku sebagai seorang muslim .

Dan kemudian , kitorang peluk antara satu sama lain . Orang lain semua dah nanges . Aku still tak menangis . Dalam hati nih puas tahan okehh . Wasiatt tu aku ade tuless , tapi kat sorang je aku kasi . wehehe . Yang lain aku simpan .

Dan mende yang paling buat aku rasa nak nangis gile gile ah , bile dapat tahu ramai yang care pasal kita . Yelah , kitakan sekeluarga :)

Aku ni manusia biasa , tak lepas daripada kesalahan. Kadang kadang insaf , kemudian tergelincir balikk . Aku mengharap sgt ramai yang nasihatt akuu .

Sebelum balik tu aku ada salam dgn seorang sahabatt nih . Actually sgt awkward dgn dia . She told me
"Atiqah , kome mintak maap . Kome terdengar cerita pasal aok dan **** . Kome taknak dgr , betul nih , tapi orang dah bercerita , kome terdengar . Mintak maap , kome taknak simpan mende ni lame lame . Kome respect dgn aok . Jangan risauu kome tak pikir buruk pun pasal aok . Kome pikir baik baik je insyallah, ni semua ujian utk aok . Kome yakin aok tabah dan kuat "

Muka dia merah merah time cakap tu  tapi still senyum, time cakap tu , dia masih tak melepaskan salam kitorangg . Dia tepuk2 belakang akuu . "kome syg aok tauu " Aku dah nak nangis time tuuu . Tahan dan tahan . Sebenarnya banyak lagi nak ckp dekat dia , but aku speechless gile ah time tu . Sebenarnya aku lagi respect dia dlm jaga hati dia . Aku pun banyak jugak terdengar pasal dia. Ade jugak perkara mengaibkan dia . Aku raa sdih gilee sbb kadang kadang aku ni selalu suuzon . Walhal die pikir baik baik je tentangg akuu .Siap respect aku lagii .  Astaghfirullah .

Lepastu kitorang peluk peluk lagi . Pastu dia pon pergi . time tu beria gilee aku menangiss . Tibe aku rasa ade org tepuk bahu akuu . Sahabatt lagii .

Aku dapat suratt dari sahabat . Aku bace , nangis lagii . Terima kasih sbb bagi nasihatt . Dah lame nak nasihatt okehh .

Aku harap aku dapat betulkan niat aku hidup kat bumi nih . Tanggungjawab akuu . Dan aku harap sgt aku tergolong dlm org yang sentiasa berbaik sangka . Insyallah :)

Aku jugak harap aku dapat menempuh segala ujian ni dan mengharap ramai nasihatt akuu . Kadang kadang aku tak sedar pun ape yang aku buat tuu .Nak nak remaja mcm aku nih . Tak lari daripada perasaan  kat muslimin. huu~


Ade juger yang "Atiqah , mintak maaf tau kalau tak nasihat tiqah , mintak maaf sgt sgt . sayang tiqah "

menangis lagi . sob3