Friday, May 3, 2013

Tautan Kasih :)

Bismillahirahmanirahim .

Assalamualaikum. Hari ini aku ade datang kulliyah .

Waktu kulliyah tu , kitorang semua kene tules satu surat . Surat wasiat utk kawankawan . Nampak cam cliche sikitt kann ? tapi impak dia besar jugak okeh. So masingmasing tules lah surat wasiatt utk kawan kawan .

Aku dah set dalam hati , taknak menangis . Ape pun dorang buat , aku tak mahu menangis . Ha , lupe nak bagitahu yang kulliyah ni semua perempuan je datang .

Lepas tulis surat tu , kitorang dengarlah tazkirah. Lebih kurang tazkirah lah kot .
Ape yang aku dapat hari ini .

~Belajar memaafkan .
~Kita hidup ini nak cari keredhaan Allah, buat kerja dakwah tu bukan sebab muslimin , bukan sebab nak glamour atau ape ape je lah .
~Sebenarnya , kami semua ni keluarga , saudara . Perlu nasihat antara satu sama lain . Jangan rasa dalam buat kerja dakwah tu , kita sensorang je . Buang jauh jauh perasaan tu . Allah tak pernah salah buat pilihan .
Bersyukur sangat dapat masuk BADIB . Aku tahu erti ukhuwah sebenar . Tanggungjawab aku sebagai seorang muslim .

Dan kemudian , kitorang peluk antara satu sama lain . Orang lain semua dah nanges . Aku still tak menangis . Dalam hati nih puas tahan okehh . Wasiatt tu aku ade tuless , tapi kat sorang je aku kasi . wehehe . Yang lain aku simpan .

Dan mende yang paling buat aku rasa nak nangis gile gile ah , bile dapat tahu ramai yang care pasal kita . Yelah , kitakan sekeluarga :)

Aku ni manusia biasa , tak lepas daripada kesalahan. Kadang kadang insaf , kemudian tergelincir balikk . Aku mengharap sgt ramai yang nasihatt akuu .

Sebelum balik tu aku ada salam dgn seorang sahabatt nih . Actually sgt awkward dgn dia . She told me
"Atiqah , kome mintak maap . Kome terdengar cerita pasal aok dan **** . Kome taknak dgr , betul nih , tapi orang dah bercerita , kome terdengar . Mintak maap , kome taknak simpan mende ni lame lame . Kome respect dgn aok . Jangan risauu kome tak pikir buruk pun pasal aok . Kome pikir baik baik je insyallah, ni semua ujian utk aok . Kome yakin aok tabah dan kuat "

Muka dia merah merah time cakap tu  tapi still senyum, time cakap tu , dia masih tak melepaskan salam kitorangg . Dia tepuk2 belakang akuu . "kome syg aok tauu " Aku dah nak nangis time tuuu . Tahan dan tahan . Sebenarnya banyak lagi nak ckp dekat dia , but aku speechless gile ah time tu . Sebenarnya aku lagi respect dia dlm jaga hati dia . Aku pun banyak jugak terdengar pasal dia. Ade jugak perkara mengaibkan dia . Aku raa sdih gilee sbb kadang kadang aku ni selalu suuzon . Walhal die pikir baik baik je tentangg akuu .Siap respect aku lagii .  Astaghfirullah .

Lepastu kitorang peluk peluk lagi . Pastu dia pon pergi . time tu beria gilee aku menangiss . Tibe aku rasa ade org tepuk bahu akuu . Sahabatt lagii .

Aku dapat suratt dari sahabat . Aku bace , nangis lagii . Terima kasih sbb bagi nasihatt . Dah lame nak nasihatt okehh .

Aku harap aku dapat betulkan niat aku hidup kat bumi nih . Tanggungjawab akuu . Dan aku harap sgt aku tergolong dlm org yang sentiasa berbaik sangka . Insyallah :)

Aku jugak harap aku dapat menempuh segala ujian ni dan mengharap ramai nasihatt akuu . Kadang kadang aku tak sedar pun ape yang aku buat tuu .Nak nak remaja mcm aku nih . Tak lari daripada perasaan  kat muslimin. huu~


Ade juger yang "Atiqah , mintak maaf tau kalau tak nasihat tiqah , mintak maaf sgt sgt . sayang tiqah "

menangis lagi . sob3

No comments: