Friday, August 16, 2013

Mengimbau Kenangan Laluu ...

Ohoi , rindu sgt nak menulis . Tapi bila start menulis je rase nak save draft , paling tidak buang dlm punat icon tong smpah . Aku bertekad taknak padam pdam dah lah hoi . Bosan ke tak bosan , bia lantak  . nak cite jugak , cite jugakkk . Dah apsal aku meroyan kat sini pun tak tahuu .


ok sudah bersedia ke pintu masa laluuu ?

aiyaiyaiai . sudahhhh ...



(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((())))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

okeh , gelombang ke mase lepas katenyeeee .


Time form 3 , okeh aku form 5 sekarang tau . I told you form 5 . Nak cite pasal time form ? form 3 habaq hang . ok sambung .

Kesedihan yang melanda aku bermula pada bulan Jun time 2011 lah . Adoi , tiadalah sedih mana pun jua .
Masa tu start abang aku denggi . Bila dia denggi , tak gugat banyak mane pun kehidupan dalam hidup ini . Kalo nak diceritakan sorang sorang ahli keluarga aku denggi.

Aku ingat lagi time tu mcm sebulan lagi nak PMR , mama aku sakitt . Jadi seriously semua benda dalam rumah macam kelam kabut sikitt . Tapi mama still boleh suh aku buat something . Mama makan ubat klinik je . Duk dalam bilik sakit bdan . Mama aku sakit macam lama jugak kot . Makan pat hari 5 hari gitu .

Aku sekolah macam biasa je lah kan , iolls nak PMR . Setiap hari along aku jemput , aku balik lmbat study kat sekolah KOHONONNYA kan . Biasa balik pukul 5 , tibe hari tu mcm lmbat jugak along aku jemput . Bila along aku dah sampai aku pun turunlah . Lalu along aku berkata sesuatu yang macam aku rasa nak nangis time tu jugak .

"Mama masuk hospital . Doktor kabo kalo lmbat sikitt ambulan jemput tadi , kite takde mama dahh...." nada sedih suspen gilee

........
"....kite gi hospital teruss , along tak tengok mama lagi nihh "

kitorang pun bergegas lah ke spital , dan time tu kawan aku tumpangg nak balik rumah , sekali terus pegi hospital .

on the way nak gi spital tu punyelah tragis , habis mengalir air mata aku . nak teresak-esak dah . cuba sedaya upaya pandang ke luar tingkap nak elak along nampak aku nangis . puas tahan ni .

mulalah kenangan semua nak menghinggap kat kepale .

time sampai tu , along aku kate mama kat kecemasan lagi , so dia pergi dulu . aku ngan kawan aku lepak kat luar kereta . Sebenarnya aku tak puas lagi nangis tu . Dengarnya mama tak sedarkan diri lagi . Kawan aku pulak , jarang dia buat perangai childish gitu . Konon nak suruh aku gelak lah tu . Dia bantai petik bunga spital tu letak kat tudungg . Merepek-repek gaye tak sehat dah aku tengok . Tapi aku paham tujuan dia tu . Aku gelaklah .

Tengok2 jam dan pukul 6 lebih petang , aku pun tak solat lagi . Kawan aku pun . Kitorang pun gi solatt . Lepas solat tu nampak Kak Laila (pysiotherapist kat spital tu .time tu tunang abang ngah skrg jadi isteri anak sorang dah uolls, ok over pulak)

Kak Laila cakap "nak gi tengok mama ? tapi mama x sedar lagi lah "

"tak sedar lagi ? taknaklah " jawab aku . Taknak aku tengok . Tak pepasal aku menangis dalam tu .


Kak Laila pun gelak.

"laaa , jangan lah sedih . mama okeh je lah "

aku geleng-geleng taknak. wahaha . gedik sangat i kann.

pastu balik rumah kemas barang kene gi rumah mak pertama ngan abah . Tidur situ . Memang gi situ aku tak buat keje sekolah . Rase nak menangis je . 4 hari camtu dok umah mak . Tak study apee .  Aku kan macam takut sikett ngan abah aku , aku tak mintak pun duit belanja ke ape ke . Ape yang dalam dompet aku tu lah gune makan kt skolah ,pastu aku gune pulak untuk topup . Tu pun aku guna ihsan baik kawan aku tolong belikan . Makan pun ade kawan baik hati belanja sbb kasihann ke kawan dia nih  . Bagus uolls semua . Inilah namanya kawan , di senang tiada , di susah je ade . ehh ? haha . gurau3 . sng susah sntiasa hado kata kau .  Pastu time gi lawat mama tu , aku cepat2 mintak duit . HAHHAHA . tak senonoh betul . Tp kang kalo aku tak mintak . Tak makan lah aku .

Mama aku tanye "nape tak mintak kat abah ? amik beg dlm almari tu "

Abah aku nampak time tu, lalu bertanya "nape ?"

mama aku selamba je kate "die tade duet "

"lah , nape tak mintak kat sayee ?" abah aku cakap

pastu sengih sengih . cegengg . kat abah seniri pun nak malu . wakaka

abah pun kuar rm 10 , mama bagi bape tah .. tak ingat . padahal esok tu mama dah nak discharged dah . Kaye gitu je aku bawak duit belanja gi sekolah keesokan harinya . HAAAHA

Pastu mama balik . Dah sihatt . Alhamdulillah . Drama je lebih aku nih . KEKE


BAB II

Aku pulak disahkan denggi . 2 minggu sebelum PMR . Memang tak stadi . Serious tak stadi . Tak sembuh sembuh, ingat nak jawab exam dalm spital dah . Exam PMR hari selasa , hari Isnin gi sekolah . Mcm2 bekalan ubat bawak time tu . Nasib dah sehatt time tu .

Tapi aku respect mama aku , syg sgtt sgtt . Aku rasa time aku sakit tu , mama aku pun x sehatt . Tapi gigih ekau bawa aku ulang alik ke spital . Melayan aku yang gedikk ni . Aku harap dpt jadi anak yang berbakti lah nanti dan sekarangg punn .

BAB III

Hari Isnin tu baru aku bukak buku . Aku mati mati pikir Selasa tu exam Sejarah . Biasa BM ngan Sej. Rupanya Pendidikan Islam woi . Aku tak bawak buku . Malam tu struggle bace Pendidikan Islam. Nak menangis je rasenye . sebab dah lame gile x bukak bukuu . Lame sgt sejak mama aku masuk spital . Harap ape yg belajar dlm kelas je .

Firstt aku datang tu, bersepah sepah kawan aku dtg pelukk . Touchingg .
aade jugak yang kate " lerr tiqah , koi ingat aok demam aok kurus , biasa je "

LOL . sengal

Hari masa exam sejarah, aku migrain pulak . Masa kat sekolah tu, aku tak stadi dah . Sejarah exam petang .Nak solat zohor time tu, tapi ade org kat surau . Budak STAM . Huih . 


Masa hari nak dapat result masa birthdayy aku . 22 Disember . Tapi aku gi sekolah lambatt gileee sebab abah aku kat kampung. Datang jemput lambat . Aku tahu result lepas kawan aku telepon dari sekolah  . Sambil nangis2 tepon bgtahu result aku . Kelakar sgtt . Sape lagi kalo bukan budak yang bajet bajet childish kat spital tempoh hari . lol

Aku sampai je , dah tak ramai orang . Kawan aku pun ramai dah balik . Ade dlm 2 3 org wish birthdayy kat sekolah . Time tu hujan . Mama ngan abah duk dlam kete je . Aku amik result ngan ustazah . Pastu ade org tarik tgn aku ajak amik gambar .  pastu balikkk .

Kat FB belambak org wishh birthday n tahniah. hehe

Allah Maha Besar , Maha Mengetahui . Alhamdulillah . Aku dapat 8A 1B . Bersyukur amatt , dah bape hari sakitt . Mcm mcm ujian melanda . Sejarah aku tak sangka A . Yang B tu pendidikan Islam . AKu ingat KH  B. Aku benci gile KH time form 3 .Rasa lega sgt peyeksaan belajar KH  terlerai jua . . Tetibee ape yang belajar dlm KH time form 3 ade pulak dalam fizik sekrang . =.=


Ha sudah sudah . Jom balik ke tahun 2013


(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((()))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

TAHUN NI SPM YAW . Doakan aku cemerlang dengan jayanya Straight A's . Doakan aku dapat memajukan Islam , suatu hari nanti . Ameen . Nak jadi Hafizah juger . Doakan jugakk !!
Sayang semuaaaa ~




1 comment:

Yun Hee said...

childish2 pon kwn aox jugek..haha