Saturday, March 30, 2013

Cara-cara masak murtabak maggi .

Assalamualaikum . Hai .

Tadi masak Murtabak maggi . Jadi kan kan , ade org mintak resepi . hiks . Maka tanpa membebel panjang , ini dia resepinyaaaa :) 


Lain org lain resepinya. Tapi ape yang aku ngan abg aku masak tadi . ini lah resepinya . haha. bebel lagi . sori . resepinye ialah 

satu paket magi (rebus mee dulu tanpa rencah)
sawi sikit , saje nak kasi kaler
2 biji telur . ikut saiz jugak . kalau saiz kecik kene 3 .
bawang besor 3/4  . ikot tekak lah sng . haha . bwang besor tadi lebih masak masakan sebelum itu . campok je .
bawang putih 3 biji
lada kecik 3 ulas . 
minyak utk goreng

optional-*ayam goreng potong kecik kecik .

caracara.


Rebus mee/ rendam dlm air panas. sementara mee lembut , tumbuk cili, bwang merah , bawang putih . 
pastu tumis bahan yg ditumbuk tadi dgn sawi . mcm merepek kan ? tapi tu lah yang kami buat tadi . haha . mcm dah naik bau tu , tutup api .

ambik mangkuk , pecahkan 2/3 biji telur dlm tu . isi perencah . kacau3
mee tadi ? tapis dulu, buang air . pastu masukkan dalam mangkuk telur tadi .
jgn lupe , masukkan sekali bahan tumis tadi dlm mangkuk ni . kacau kacau .
pastu tadi , ade lebih ayam goreng tepung seketul . kitorang ptong lah kecik2 , masukkan sekali . wahaha


sebelum goreng . masuk semua sekali ha . 
ayam tu ekceli separuh masak . sbb tu tade org makan. sbb tu tinggal seketul je lebih . dan why not kitorang masak sekali lagi dak ? haha


panas kan minyak , pastu dah panas , masukkan bahan yang dlm mangkuk tuu . goreng lah . buat mcm goreng telur . pastikan bawah tu dah masak betul , baru boleh paling , kalau tak nanti hancur oi . tak dpt lah tekstur lawa gittew . 

paling paling , bile tgok rase mcm dah umphh , dah rasa mcm leh masuk instagram , apelagi angkat . pastu hias sikit sesuke hati .

siap dah pun . warna mcm bese je kan ? mcm telur dadar je kan ? rasa lah dulu .
anda akan rasa, rasa pedas2 die , rasa maggi kari sikit , rase bwg bwg sikit , ade ayam lagi . bau diaa .ahh , ada sayur pulak tu . pergh . meleleh . kgurau .


ni saje resepi merepek kami . wahahaha . tak sampai 10 minit dah  habis . makan sepotong je td . T.T . redho ~
selamat membuat . kekeke

Thursday, March 28, 2013

Minggu yang best mungkin :D

Assalamualaikum uolls . Heh 

Entry ni tak pentinggg punn . Lol . Entry aku mmg kebanyakan tak penting pun dak ?

Minggu ni , minggu best mungkin . Alhamdulillah .
Ape yang best ? 

Addmath lagi satu soklan simulteoneous equation tinggal . Jarang tau kerja addmath siap time cuti .
Dah hafal maksud meiosis mitosis . Dah paham sikit konsep tajuk tu .
tu je . 

Dan paling bestt, . . 

Frutti Tutti .

Triple Cheese KFC

 Cendol mengidam

Semuanya dapat minggu ni okeh . Tutti Frutti tu memang tak penah makan seumur hidup . Kesian kan ?
Bese jep .

Henpon pun dah tak mcm dulu . Lebih baik . Kekeke 
Oblong pun dapat td .

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah hendak kamu dustakan ?"
Surah Ar-Rahman

Berfikir sejenak . Istighfar . Alhamdulillah ^_^


Sunday, March 17, 2013

Cinta sebelum nikah

Assalamualaikum :)

Baru-baru ini aku ada tengok video . Tah cemana tgah menggodek godek Youtube jumpa video nih . Alhamdulillah :D . tehee~


satu lagi ~


http://www.youtube.com/watch?v=Z3noSFlhrHI 

Seriously aku suka kata kata ustajah nih . Ade jugak terkesan kat hati nih . Jgn malu malu nak tengok okayy . Best (Y)

"Pabila cintamu kerana Illahi , jadilah cintamu berstatus tinggi " Ustazah Fatimah Syarha . 

Dan untuk untuk org sebaya saye ni , haruslah kita sama sama ingat . 
Belajar itu amanah . 
Cinta itu fitrah . 
Maka dahulukanlah yang amanah itu . 
Belajar rajin2 kerana Allah .
Insyallah , Allah bantu kite . 

Dan jangan takut kehilangan ape yang bukan milik kita . Kalau ditakdirkan Allah , ia akan kembali :)


Jadilah org Islam yang dpt menegakkan Islam .

Betulkan niat . Janganlah nak pergi sekolah tu utk jumpa org yang disukai , tapi niat lah utk belajar kerana Allah  . 

Tau tak hadis"setiap amalan itu dimulakan dgn niat ?"
kalau kita niat kerana Allah , Insyallah . Ganjaran pahala menanti kite ^^

Nasihat utk diri sendiri jugak .
Letaklah cinta kepada Allah itu lebih utama daripada cinta kepada yang lain .
Allah itu mencipta sekalian makhluk , kalau dengan Allah pun kita tak jaga hubungan , mcmmne kita nak jaga hubungan dgn makhluk Allah tu sendiri ?

MasyaAllah .

Bersyukurlah wahai hati , sesungguhnya apa yang Allah lakukan ada kebaikannya :)

Saya ni manusia biasa , banyak salah silap . kadang kadang tergelincir jugak . sbb tu lah sahabat dan kawan kawan perlu nasihat saya yg jugak selalu lupa ni . Terima kasih . 

Sekian dari saya yang ngade ngade .



Saturday, March 16, 2013

Cat Kelas + Jamuan 2.0 . Ohsemm!

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum :)  . sihat ?

Tadi ade gotong royong kelas . Ok , seronok . 





Ok , bukan ni gambarnya . Ini tahun lepas . tahun lepas cat warna biruuu . nampak x meriah kan ? heh .
Yelah , ramai tak dtg . kite kene ade taktik . Tahun ni laen mcm sikit .

Tahun ni apa yang best , cat warna pinkkkkkkk !
~isabella
~gadis jambu
oke, itu nama cat . 
dan warna ini dipilih dgn sekali persetujuan sahaja . mmg ohsemm !
Dan tahun ini jugak gotong royong sekali dgn jamuan , 

taktik . 

tapi ada jugak yang tak dtg .

bukan malas. 
cuma ada hal . 
mendidik dan berdakwah utk adik adik . 
dan ada jugak yang menghadiri Konvokesyen Pelajar Islam Pahang (KONPIP)
Alhamdulillah . 
Semua hal hal yang baik ^_^

before 


 in process...


Cikgu yang sepatutnya mengajar kelas sebelah utk kelas tambahan turut membantu . LOL
Ternganga org kat sebelah tu . kehkeh

"uih , lawa cikgu cat !"


KAMAH 

Actually anak cikgu yang gamba kat atas tu . Sebab tu skill mcm same sikit . 

 Kelas aku ada 3 orang je laki . Nampak mcm sedih kan ?
Tapi dorang lah harapan bangsa dan negara kelas Bajjah nih . Sape lagi kalo bukan dorang .

yang sorang tu sekejap je dtg , sbb nk ambil lesen  .sorang tu pergi KONPIP .
tinggal lah sorang je .
Nasib baik ada photographer yang jadi peneman kamah nih . keke



Kesian anda .
Redha je lah eh ?






"abe , nape abe tak meseh umi . umi rindu abe "

Ok , gurau .


Tak berapa nak siapp lagi .


  Gadis Jambu's color .

  Isabella's colors . Kene buat utk lapisan kedua . 
tapi tuu kerja budak asrama . heh . 
Maaflah , anda kene buat jugak . Sebab yang takdak budak asrama je . Hihiks*gedik


Jam 12.00 tengahari . Masa utk makannn !!!


Tropicana Twister!! *dgn rentak
ecewah


makanan special !! timekasih lah kepada kaum adam yang sorangg nihhh tolong pegi beli KFC. Heh
nasi Dzafirah masak sendiri woo . Makcik makcik ,kalau nk amik die jadi menantu , mmg elok sgt lah . Hmphh . saya kasi cenggini (Y) kat makcik . kehkeh 

Goodies Bag :D
"Koi kawin nanti , koi wat gini jea" kata kwan saya.

Makanan sayaaaaaa ~ with blackcurrant juice.
Miahahha . air ni sangat manis dgn concetration yang tinggi .
Brrrrr . 

Actually banyak lagi makanan lain , disebabkan beberapa org tak dtg , ade lah jugak makanan berlebih . dah lah satu kelas 19 orang je budoknye . Pastu ade pulak yang tak dtg . Lelaki sorang sajeeee . Huish . Tapi Alhamdulillah . Semua siappp . 

Mihun goreng , Moist chocolate cake , munchys , agar agar . oh. Kenyang . Sampai rasa mcm perlu mengesot nak basuh tgn .

tibe teringat suster ngesot . waduh waduh serem banget .

 Err . mcm teruk sgt je . Hikhik .

Nothing at all . woo woo woo *tibe

Kawan bersama di Kelas Bajjah . 

Gambar satu kelas tade org upload lagi , aku ni ha yang esaitednye nak update . kehkeh
Kbaiii . 


Friday, March 8, 2013

Terima Kasih Sahabat :)


Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum ^_^




Friday, March 1, 2013

Ujian Talesemia .

Assalamualaikum .



Actually aku dah uji talesemia . Kui3 . Cikgu kate sape yang test talesemia skrg ,alik alik kene jugak time nk kahwin nanti  . Kalau tak test , x leh kawin . Salah satu syarat nak kawin dah lepas . Wuhooo .  LOL

Aku org first amik . Belagak kan . Mcm mcm ragam kawan ade . Kelakar okayy . Aku dah selalu jugaklah amik darah . Dulu denggi , pastu time drjah enam ade kuman dalam paru paru . Tiap tiap hari amik darah . So, dah lali .


euww . muntah skrggg !! hahaha

Pakai spek cover mata bengkak





eh tibe gambar nih . hiasan je . dah aku tulis kt google , mata bengkak menangis . kuar gamba ni , hamek je la dak ?


"atiqah , nape ni ? menangis ke ?"
"eh , nape pakai spek? sakit ?"
"eh , aok ade masalah ke ? citelah kt kome "
"ui , awat bengkak mata ni ?"



kelakar sgt korang . actually malam tadi akuu .....





























layan drama korea . BHAHHAHAHA


Bukan movie cinta okayy . Susah nak nngis tengok cerita cinta . Palingg kurangg bergenang , atau mengalir sekali . Ini bertingkat tingkat menangis .
Cerita pasal mak dan anak . Ok , sedihh . *lap ingus

Nampak poster mcm bahagia je kan? ce test tgok duluuu . HAHAHA

pssst , tgok kol 2/3 pagi . Time org dah tido . Baru feel menangis. LOL