Monday, December 31, 2012

Happy New Year uolls ^_^

Asslamualaikum.

 Selmat Tahun Baru semua . kejap gila tahun 2012 kan . 2012 lah mcm mcm peristiwa berlaku . yang banyak bagi pengajarn kat aku  . Tahun ni aku dah SPM .  Scary wooo .

Tup tup aku dah form 5 tahun nih . aku ingat lagi aku nak kasi kat sorang manusia ni patrick pink time aku form 5 . aku cakap mende ni time form 2 okeh . series rasa kejap sgt . tahun ni last kat sekolah Khairiah :') .

2012 ni jugak aku amik SMA . tahun ni jugak aku kenal kawan baru . tahun ni jugak aku kenal seorang ustaz nih . kata kata ustaz ni penuh makna , penuh motivasi . Alhamdulillah :D

dan mcm mcm perkara berlaku yang pastinya ada hikmah yang tersendiri . right ?
dah 4 tahun lebih tinggalkan sekolah rendah . tinggalkan tadika .  ape ke tragis sgt updet aku harini ?LOL

so actually , dah besar ghupenyer aku nih . nanti dah kena berdikari seniriww . isk3 .

Semoga tahun ni aku jadi lebih baik, lebih rajin dan semua yang lebih lebih(asal berat bdan x lebih) . Insyallah
Semoga kita semua diberkati Allah .

jadi nak mintak maafkat sesape yang pernah tersakit hati ke ape kan . Maaf sgt sgt ..

nah sumbangan ehsan PROF MADYA GOOGLE



Saturday, December 29, 2012

Hero Pojaan Hatiku

Assalammualaikum dan Haaiiiii .

Aku time kecik kecik dahulu pun ada taste tau . Tapi abang aku selalu bangkang aku punya taste . Kecik kecik selalu aku puji artis nih . First :

Faizal Hussein .

Waaa , aku suke giler time die berlakon . waktu kecikkecik mmg tak miss lah kalau ade cite die belakon . time aku kecik die mude lagi , dia belakon cite 

Gila Gila Remaja
Sembilu
 Kl menjerit . 

masa kecik kecik(darjah2) selalu berangan nak jadikan die pakwe aku . 
ingatkan sempat . tapi bila aku fikir balik 'sekarang'(16tahun) , jauh sgt jarak umur kami . Lagipun dia dah kawin . BHEHEHE
dan seterusnya . jengjengjeng

Bront Palarae !!

HAHAHA , aku start tengok dia time die belakon cite Cinta Tsunami dan kemudian dia berlakon cerita Bukan Sindarela dan seterusnya Rona roni makaroni .
Lolass . aku suka gilerr kat dia . ensem !!!


abang aku perasan , dia kata yang aku suka lelaki dagu panjang . wakaka . mak aku pun cakap mcm tu . aku pun rasa jugak mcm tu  . BHAHAHA

abang aku: mesti aok suke org tu kan . *tunjuk dlm tv
aku:ha ? cane tau . haha
abg aku: heh , tau sgt dah aok tu. dagu pnjg seme aok suke.
aku :kwangsoo tu , dagu panjang ke?
abg aku : ah , semua tinggi ,pnjg pnjg seme aok suke, mendelah .suke org gini  keknya aok gemuk . 
aku :akim tu koi suka , x dagu pnjg pungg .
abg aku :akim tu sbb aok gedik gedik je .


Actually taste aku ni smpai sekarang . kahkah . 

okay , kau kenal tak Aweera Mojo ? kahkah . aku rasa die pulak sekarang hensem .


Mak aii comel :D


adakah beliau dikategorikan dagu panjang ? hahahaha

aku pun x paham ke bende taste aku ni suka org dagu panjang . HAHAHAA .tapi jen isau . aku suka juger org berdagu bulat seperti Beto Kusyairi ,Akim , Shaheizey Sam . 
ekekeke .





Wednesday, December 26, 2012

Merayau .

Bismillahirahmanirahim .

P.s . Entri ni banyak kiasan *

Assalamualaikum . 
Mlm semalam , manager aku ade ajak keluar harini lepas Zohor :). Kat starmall aje . dekat . so pergilah . kalau kat Temerloh mmg tak pergilah kan .

Mulamula, hajatnya nak pergi tengok wayang . Pastu ade macam macam masalah pulak . 8 Jam* dok kat tempat ticket . Akhirnya , tak jadi tengok wayang . Lagipun cite dah start . Ade pun , petang 6.30 camtu . mmg tak ah . 

Pastu proceed pergi , Popular . saje jenjalan . Nak tgok buku buku jer . *. BHAHAHA

pastu ade orang mengadu lapar . Jadi kitorang pergi review lah kan , banyak sgt tempat makan . 

Nk makan MCD
Boikot pulak .
 KFC ?
urgh . BOSAN . 
Secret Recipe ?
tempat terbukak sgt . 
Sushi ? tak kenyang=.=
Station Noodle ? 
Halal dok ?
Big Apple lah . 
Bater gi sini nak makan big apple je ?
Kenny Rogers ?
mahal do .

10 kali jugak ilang alik mcm tu *. akhirnya pergi kenny rogers . wakaka

pilih makanan adelah dlm satu jam macamtu . *


pilih makanan . 

dah order , dah lama camtu . dia kata tak cukup 7 set . Oh lupa . kitorang pergi 7 orang kesemuanya :DD
ade 4 set je .
tapi dia kata, kalau nk jugak kene tunggu 30 minit .

After 30 minit ....

*tgah borak borak . x perasan jam berapa

After 1 jam .

kitorang:

weh mane makanan nya ?
koi x pernah tunggu lama camni.
kalo akak koi , kene sound dah nih . 
HAHAHAHA.
weh , gi tanye akak tu .
weh , lapa dah ni .

waitress: 5 minit lagi okeh , maaf .sebabnya tadi api tak pasang ^_^"

=.="

okdah . jom layan gambar . ^_^


pilih makanan, muka comel sgt . so kene tutup . LOL

juih sgt bibir . kahkah . 
menghitung hari detik demi detik . wakakkaka
bile nak sampai ha ?! 


kes bosan lah ni , menunggu lama sgt . HAHAHA


disebabkan lambat , dorang kasi sup mushroom percuma . 2 pinggan kot . aku tak ingat ape ape . oh why ?!

dalam gambar ade whipped cream . kenapa ni takde ? haih . salah ckp kot . husnuzon okayy.

kanak kanak ribena yang lapopohpaleh .

makanan . tadaaa . yummy . less calory ,less salt , less sugar .

Zizan's future wife . BHAAHA

sape kate aku tak reti makan mcm omputih ? LOL

gedik . HAHA

ramairamai . Hazila yang tangkap gambar ni .


so hasilnya . wakakakka !








Sunday, December 23, 2012

Result SMA .

Bismillahirahmanirahim . 


Assalamualaikum . 

Harini 24/12 . Result diumumkan . Aku sehari sebelum tu mcm org tak betul , ckp dgn kucing sorang2 , tgn ketar ketar . Haih ~

so tibalah masanya nak amik result , dgr cite Mumtaz Soffi 14 org . Naik sikit dri tahun lepas . aku dah ketar . Cikgu mula nk umum nama . Sorang sorang nama di panggil . Kawan kawan aku , sorang sorang naik ats pentas tinggalkan aku . "Mane nama aku ni ?" desus hati aku . Akhirnya nama pelajar mumtaz soffi habis diumumkan . kecewa sedikit . sikit je . ekekeke

aku berharap aku dapat mumtaz pula . nama sorang sorang lagi dipanggil . kwan aku yang dapat mumtaz soffi itu dtg kat aku ,peluk bahu aku,"jen isau tiqah, nama aok tak lama lagi , ni kelas Sina , rilekss dulu". hati aku dah gusar , jantung dupdapdupdap . dah lah mic cikgu dgr tak dgr je . teliti je aku dgr cikgu kata 

nama aku masih tak dipanggil .

"okayy nurul..."

aku ke ?

oh bukan rupanya . 

hati makin berdebar , perut dah rasa lain . rasa nk mumtah pun ada . pancrease pun rasa mcm menari gangnam saja .

"ok ,nur atiqah ..."

kawan aku "eh tiqah , tiqah . aok dpt !!"

"apesal pulak nur, aku nurul . org len ni . "hati aku mengomel sendirian.

"binti sulaiman..."

eh aku lahh . kwan aku dah tolak tolak .
Alhamdulillah .

ok steady , steady tqah . 
pastu tetiba pulak aku teringat kata kata ustaz aku ,

"da tau result nnti.. bgtaula ke ustaz ni..
lg2 nahu , insyak & muthola'ah
hehehe"

aku pandang result aku , nahu &mutolaah mumtaz !  
tqah steady tqah . rileksss .
 aku pun nak boraklah dgn kawan aku .

"err, wey, koi tak sangka nahu koi mumtaz, sbb koi ..i .. i,..gat..kk...o..ii...."

T.T

"eh tqah , jen nangiss , laaa, tqah tqah . tahnia tauu . aip3 "



dgn anak sbb si abi tengah amik result  . muka blur sbb tgah sebak abi tinggi dari umi . 9 MUMTAZ .
ok , berangan .

kawan kawan . 

time balik tadi , mama belanja kek . kek birthdayy . tak kisah walaupun dua slice je dan kongsi 2 orang . asalkan dpt kek . muahh . i love youuuu :')



Adiah dri Manager . mekasihhhhh ^^^ .

itu sahaja utk kali ni . Babai .


Friday, December 21, 2012

Happy Birthdayy to me :DDD

Assalamualaikum .

nak tau ? aku private birthdayy aku . so ini je yang wish birthdayy aku .



Manager aku ingat !! :')


keluarga aku pun takde sorang pun ingat . kecuali my MOM . sbb ada reminder kat handphone dia . wakaka . wonder kalau x de reminder ingat tak ? tapi tahun lepas mama mcg " Happy Birthday" . walhal mama dalam umah je . sweet tak ? ekekeke :')

ini kat facebook jer , ada lagi dua org kawan mcg pukul 12 pagi . hikhik . thanksss . ade lagi sorang kawan dah wish time last tuisyen .

"tqah , happy birthday . koi bukannya apa , tapi takut takde kredit time malam birthhday aok tu . HAHAAAHA"

pukul 10 pagi nihh , aku bukak balik private Birthdayy akuu . HAHAAHA . nak juger dirasai wish oleh orang ramai .ekekeke

Nak cakap terima kasih kat sorang hamba Allah ni sbb call memalam buta nak wish birthdayy . *walau tujuan asal bkn nak wish birthdayy . 
kawan aku yang lain mane pernah call selama dia , 45 minit+29 minit . (sbb terputus)
panas telinga borak . 
Thankss , kawan ^_^

tapi kawan aku yang lain kasi mesej , kasi hadiah , kasi kasih sayang . LOL . BHHAAAA . abaikan . 

Result ISNIN nih . Pray for me okayy . Aku harap tahun nih Khairiah mmg ramai sangatsangat  doubletriple9999999 mumtaz Sofi . Insyallah . Semoga kejayaan sentiasa mengiringi kami . Aamiin :DD

dan terima kasih kat lagi sorang kawan nih , sebab dah kasi hadiah time last tuisyen . comel okayy . bear monyet . comel3 + ada bau bedak . wangiiiii . ekekeke .

Faqihah dan Cekrah , aok jen isauu . aok dah kasi hadiah 3 bulan awal . koi x mintak dah . HAHAHA ^_^

See ya ^_^

Tuisyen dah abis T,T

Assalamualaikum dan hai orang yang comel sbb baca blog aku . Orang yang tak baca blog aku , tak comel  .  wikwikik . tipu je .

Actually , actually . dah habis tuisyen . okayy tu jer .

Tapi kan kan . Tuisyen kali ni . Maksud aku tuisyen itensif kali ni adalah terbesttt !! walhal baru 2 kali masuk itensif . Tapi seriously mmg besstt !

First Day .

first dayy aku datang, aku tengok kelas dah full . Time cikgu panggil nama satu per satu utk kehadiran , cikgu ada cakap yang semua tu datang dari sekolah berasrama penuh kecuali sekolah Khairiah. OHH WHAAAT ? mesti banyak saingan . mesti semua cerdik ,blablabla . sungguh berterabur persoalan di minda . wakkaa. kelas sangatlah senyapp . argh , bosan -.- "

dlm hati"aku nak kelas lain , nak kelas sama dgn budak sekolah ABS, baru bising sikit"

esoknya aku datang kelas , mcm biasa . kelas full . aku pun x paham . kenapa budak cerdik nih rajin sgt dtg tuisyen awal . haih ~

Dan paling geram , ada sorang budak lelaki nih . cerdik weh . asik tanya soklan kat cikgu . dah lah soklan dia tak pernah terfikir di akalku ini .

TERNYATA !!!

keadaan tu sekejap je wehh . bila dah nak akhir2 tuisyen , kelas mula bisingg . mula happening , budak pun ade je dtg lewat . kelas tak full dah mcm selalu .

cikgu Kimia aku , tak pernah ketawa beria beria mcm tu tau time tuisyen biasa . aku pun time tuisyenn biasa sabtu dan ahd tak gembira mcm nihh .


KELAS A time rehat . wakaka

hari makin hari , aku tak rasa dah yng aku dikalangan org yang cerdik , dah rasa mcm satu geng . aku pun x tahu mcmmne nk describekan .

kejadian sorang budak ni , yang aku rasa bajek cool , tapi beg dy terbukak time balik . mesti korang rasa mcm tak kelakar kan , but for me , aku rasa kelakar doh . budak tu yang cerdik tu (byak tanya). keluar kelas mcm cool je , tapi beg terbukak . haha . actually dia tak bajek cool pun , die mmg mcm tu, baik je . ekeke .

hari sebelum hari last , budak tu ada tanda kertas BIO aku , tah ape dia merepek kat kertas aku tuh , siap kasi kata kata semangat lagi . pastu tambah bdan utk kartun yg aku lukis . ciss .

***

Budak nih , especially lelaki . merepek mmg hebat . cikgu cakap je , ade je mnde nak jwab . mmg sengal lah .
dan aku tahu , ini kali terakhir jumpa dorang , dorang kan asrama penuh . bile lagi kann ? haha .tahun depan abis spm dah . takkan nk itensif lagi ? LOL . jadi kenangan je lah . wikikiwiki .

last day , aku pun x tahu lah sape yang edarkan kertas utk tulis FB, no telpon n Email  . Kelakar .

time chemistry .

cikgu:"ok class, kalau plastik dibakar , akn jadi apa ?"

student:"cecair panas "

Lol sengal amat  . takdak kaitan dgn kimia langsungg .

cikgu: ok class , mnggu depan nak belajar buat sabun ke atau pun belajar bab baru ?

student:"erm , na'a " . *ala2 gedik .

LOL sgt . aku rasa mesti korang x phm kan ? hahaha

kelas aku jadi best , sbb ada orang bisingg, ade budak buat lawak , ade budak cerdik , ada scene berebut rebut tempat , ade time hujan stokin basah , ade time sejuk dlm aircond smpai berebut tempat taknak duduk dekat aircond . dan mcm macam . oh, really , i miss those moment :') . nak tuisyen lagi .


Sunday, December 16, 2012

Aktivitis Cuti Sekolah .

Assalamualaikum and hai kaum kaum bosan sekalian . ekekeke

Amcam cuti korangg ? hah ?pergi overseas ? hah ? uoll kawin? hah ?on9 je ? hah ?tidur je ? hah ?layan drama korea je ? hah? tengok running man? hah ? gi tuisyenn ? ha ? ha ? ha ? ok cukup .

Cuti nih aku meluangkan masa pergi tuisyen je . T.T . SPM lah kate ko . Sebenarnya aku tak rasa rugi pun . OK WHAT . takde lah terhegeh hegeh baru nak faham bulan 1 nanti . Banyak lagi subjek lain nak buat revision . Baru baru ni exam kat tuisyen , biasalah time itensif ofcoursee ada exam , Exam Fizik . Markah 19/54 . Amacam ? wakakaka . Aku bgtahu cikgu yang aku dapat 24 sbb kawan aku yang lain dpt 26 . Pergh , aku paling rendah . dah lah 26 tu kira rendah jugak .Aku takut cikgu marah, aku cakap 24 . Wakakaka . Terok bbenor perangai . Tapi aku tak rasa stress pun . Rileks doh . Dah kau tak setadi beria beria , mmg ok lah dpt keputusan macam tu, lgpun tu exam tuisyen je kot , nak tahu chapter mana yang kita lemah .

So dah tau , study hard lah kann ? buat latihan banyak3 . sbb soalan Fizik ni kalau buat 5 kali berturut turut soalan pass year , kau akan rasa yang soalan ni mcm berulang ulang even soalan nya lain . haih , paham ? maksud aku , konsep sama . ok, got it ?buat je la latihan banyak2 kali, taktahu ? bulatkan soklan , tanya kwan atau cikgu . ataupun beli je buku yang dah ada jawpaan berbentuk jalan kira. OK , selesai .

Semalam . yup semalam . Aku pergi Kursus Asas Adobe Photoshop , Seronok kot . Sbb kawan abang aku yang ajar , abang aku pun ada kat situ juger . So peratusan untuk aku malu tu sedikit . N then ada Manager aku yang banyak cakap pulak . Mmg double x malu lah kat situ kann . Kalau x , mesti aku diam jer , krik krik krik . HAHA

Aku belajar situ, first buat Banner , lepastu buat Name Card . Kalau ramai dapat grab apa yang diajar , dan sempat , kitorang dapat bonus, yaitu edit gamba orang kawin . WOHOOO ~ Nak tau , semua dapat grab apa yang diajar . So dapat lah bonus tuhh . Edit Gambar . Wohooo .  Sekejap je belajar .

Edit gambar kahwin tu dua kali, first edit tukar langit dgn langit fake , dan tacap2 lighting sikit , dan lepastu , edit gambar pengantin dari gambar outdoor ke gambar indoor(studio) . wipwip, seronok . tapi kesabaran itu pentingg .

time belajar .

cikgu aku tu wat buat nih . bukan aku buat k . gambar ni gune resolution kecik je , sbb tu tak HD . komp situ  slow sikit . sempat tido kalau nk buat resolution besar .

hasilnya .

background dewan, jadi ke background masjidil haram 

^_^

gambar pengantin tuh dah aplod kat FB tapi aku delete . ekekeke .  Berbaloi kot ,tak rugi pun gi kelas photoshop . RM 10 jeeeeeeeee . Mmg berbaloi ah . HAHAHAA

ape yang aku paling salute sekali, orang mengajar aku tuh lumpuh . tapi die cerdik okayy . dapat anugerah n then masuk dlm TV . aku tau sbb cikgu aku tu kawan abg akuu . 
Nanti mybe ada kelas susulan pulak . kite edit yang hardcore punyaaa . yang ni baru asas . wekeek .

ok dah tu je . tata :DDDDDDDDDD

Tuesday, December 4, 2012

Aku, Dia dan Tong Sampah

Assalamualaikum .

 Hai awak . Yep awak yang tengah baca ni . Jangan cakap aku punya blog tak ada sapa baca okay , kau salah sorang yang baca . Okay , Terima kasih banyak banyak . Nah 'love' seketul . Wakaka


Haaa , nampak tu ? amacam comel tak ? selamba badak aje aku buat gamba untuk cerita ni . padahal cite ni ada poster seniri . saje malas amik , sbb aku rasa gambar ni lagi comel . cite ? yelah . cite .

Aku ,Dia dan Tong Sampah tu cerita . YEP , cerita . yah cerita . yelah !!!! takkan tak caye pulak . org kabo cite , cite lah . eh apesal aku ni mcm emo tak pepasal . ni gara gara paqiah yey lah ni mengkeling dgn guwa tadi . gusar hati guwa kejap .

Weh , siyes wa ckp lu cerita ni romantik habis , kalo x best wa tak kasi kt lu org okay . ade paham ?dahlah lwak . ini mmg genre kegemaran guwa lah kan . entah, guwa pun x pasti jadah apa yang menganggu guwa tiga hari ni , semua cerita guwa tengok, sweet sweet je . naseb tak kene diabetes aje .  lu org tau , wa tulis wa" tengok cerita sweet, naseb tak kene diabetes" kat twitter , tetibe ada mamat indon mention guwa , "@tyqah96 ,diabetes ? ada obatnya " .

selakus mukus parampam pam . ini kes jual produk lah ni . suke suki nak mention nama guwa yang famous ni .

maafkan aku sekali lagi , sebab termencarut memaki di atas .

okeh , sinopsis cerita ni  versi aku lah(x skema) . harap phm okayy .

Cerita ni pasal sorang perempuan ni nama dia Sharnaaz (Saleha),terlanggar dengan Amir (Beto)kat tong sampah waktu nak buang kepul2 surat cinta dari ex dorangg . Waktu terlanggar tu , surat dorang terjatuh dan si Sharnaaz ni salah amik dan bwak balik(tak jadi nak buang surat tu), Yang si Amir ni tanpa tengok terus buang dalam tong sampah (dia ingat surat dia).

Malam tu Sharnaaz baru perasan dia salah amik surat , berbekalkan alamat Amir yang ada kat surat tu , dia pergi rumah Amir , dia ingat Amir tak buang lagi surat tu , rupanya Amir dah buang . Si Sharnaaz ni menangis gila gila depan rumah Amir sbb surat dia dah buang , org lalu lalang depan umah Amir pikir bukan bukan lah kan , tetibe haje ade perempuan nangis depan rumah org lelaki . Nak tak nak Si Amir ni teman lah si Sharnaaz ni amik balik surat tu kat tong sampah . Alik alik surat tu tak amik pun . :PP

Amir ajak Sharnaaz gi Cafe , n then baru lah tahu yang ex sharnaaz(Hazwan) ni sedang couple dgn ex Amir(Dyan) . So dorang buatlah perancangan nak bagi dorang jealous and dorang pretend jadi couple . Dan lepastu banyak lah adegan adegan sweet& kelakar . Anda patut tengok nih . Ade Beto nyanyi sekali . Wowow.


* sweet moment bila Beto datang Kolej Sharnaaz pakai baju Lilo&Stich
*Cerita ni aku suka sebab pakai kereta Saga je .Saga lama tu . Sangat membanggakan .

and ade satu part tu .

Tokwan : eh , makan tengahari sini ye
Sharnaaz : eh takpelah tokwan , susah susah aje
Amir: x nak susah , tolonglah masak sekali .*muke selamba
Sharnaaz :err , okay , tolong masak *bergegas pergi dapur (padahal rumah org)

mcm comel je . kikiki

banyak lagi mnde yang comelnye , tak ingat pulak . hadoi , baru abis tengok 5 saat yang lalu . *tipu

tokwan dia tak boleh bla main ipad angry bird . ciss , aku ingat dia mengait kain . kui3


Beto main gitar sambil menyanyi . uii, comel . LOL . ade dua scene dia menyanyi . nampak sweet je walaupun bunyi cam bersepah sepah je . ekeke

Cite ni santai je , bahasa die pun x susah nak phm .


aku suka Beto ni , dia tak hensem mane pun , tapi cara dia ade kecharming-an tersendiri waktu berlakon . kihkih . Baru2 ni tengok Istanbul aku datang . Dia jugak pelakonnya . First aku tengok dia berlakon cerita Kasyaf Imani , time dia berlakon Juvana tu aku esaited bagitahu abg aku yg die berlakon cite Kashaf Imani tu . LOL.

Nak tau x ? Beto ni sebenarnya pemalu , bkn seorang yang serius mcm org lain ckp tu bila nmpak muka dia . Heh .die belakon bkn nk anugerah semua tu, sbb dia nak hakiskan rasa malu dia tu bila jadi org lain . ha , mcm tu lah . Ade dlm scene akhir Istanbul Aku Datang , Beto stopkan  kereta waktu nak confess kat Lisa Surihani ,dalam 2 minit jugaklah smpai sesak kat Istanbul tuh . itu bukan lakonan tau, itu terjadi spontan . Sbb pengarah ckp"be in character" walau ape pun jua keadaan . Lepas je "cut", dia  terus menyrok sebab takut . LOL . Tak bermaksud dia lemah okay , dia ade seni pertahankan diri eh . Haha

 Jangan nk gila sangat lah dgn Beto kan , sebab he's already married .


lupe nak cakap , cite ni dah tayang lama . tapi aku je taktau kewujudan cerita ini . tapi jgn sedih , kau orang boleh download haje . tak pun tengok kat sini .



dan paling best ade Redza Minhat . Si comel ber-braces tu . sekarang tidak lagi . hihi 




okdah. tu je . Babai ~

Monday, November 26, 2012

Sabar dan Redha


Assalamualaikum . Hai , gile ah . lame gila tak update kan . aku x tahu ape yang aku nak update . jadi hrini , tetiba haje rase nak menaip . kihkih. Izinkan aku menggunakan "saya " pada harini . Terima kasih ^_^

Sabar ?
okay , Sabar ni sangat penting okayy , tapi sabar ni perlu disertakan redha . Kalau sabar je , diluaran mngkin nampak tenang , tpi bagaimana pulak dgn dalaman kita ? di dlm hati kita ?tidakkah ia merana? sehingga menyebabkan kita kadang kadang "hilang sabar". 

Macamana pulak kalau sabar disertakan redha ?


Redha yaitu menerima dengan tenang akn ketentuan Allah terhadap diri kita . 
Ya , ini lah yang terbaik . Luaran dan dalaman sentiasa tenang . x mngkin kita akn 'hilang redha' sbgaimana kita 'hilang sabar .'

SEBAB APA ?

sebab kita dah serahkan dan menerima dengan tenang akn ketentuan Allah yang kasi dekat kita . Dan kita jugak yakin, setiap yang berlaku ada hikmahnya . Dan setiap hikmah itu ada kebaikan bukan ?
sebenarnya mcm ni , redha ni sangat bagus utk org tgah stress .


eg: "weh kau ni muka hodoh gila, hidung besar, matakecik pulak tu , pastu hitam . phew , kau lah sehodoh manusia dlm bumi ini "


oiyyy , sakitnya hati kan ade org ckp jujur sangat mcm tu , rase nak tumbuk tumbuk aje dak , besar kecik besar kecik aje budok tu . pastu kite mulelah berkerut kerut muka smpai x tidur malam fikir ape org tu ckp . penyudahnya stress pastu tidur , pastu bangun terfikir lagi , nk buat surgery , tapi dosa, nak bunuh diri . x fikir dosa pulak. ekeke


muka redha yang x ikhlas sgt . haha

hoyehh, so disini lah pentingnya sabar dan redha .
eg: "weh kau ni muka hodoh gila, hidung besar, matakecik pulak tu , pastu hitam . phew , kau lah sehodoh manusia dlm bumi ini "


jawab


"oh ye la yela *senyum nampak gigi . alhamdulillah , ade jugak hidung aku, daripada x de"
ha,dahlah . sabar n redha je . pastu buat x tahu . kan tak stress tu . ke stress jugak ? haha

mcmane kalau kita take it sebagai sabar aje , tanpa redha ?

mngkin kalau sehari kita sabar, tapi kalau berkali kali ? mesti menganggu fikiran jugak kan . saya pasti kita semua akan hilang sabar kerana kita tak sertakan 'sabar itu bersama redha' 

*kadang2 kite yang sibuk nak stresskan diri kita sendiri .
contoh , anda nmpak ade org pakai legging , t-shirt and tudung . pastu mulalah
"eeei , ape punye pakaian tu , Ya Allah , baik x payah pakai tudung , pakai legging nye la, kaki besor balak, eei , stressnye tengok "
LOL

apa kata kita nasihat dia . dlm nasihat juga perlu ada redha dan sabar tau . Kalau org itu tak merima, jgn berkeras dan paksa dia . Doakan aje 'beliau' terima hidayah drpd Allah SWT . Kalau yang tak berani nak nasihat tu , sila diam . Jgn sesekali mengutuk dia atau memandang hina kepada dia .


"Jangan kamu melihat orang yang berdosa atau pelaku maksiat dengan pandangan yang hina" -Sheikh Al Habib Ali Al Jufri



Makna ibadah yang sebenar adalah ibadah yang menambahkan kita kepada kerendahan diri dan sentiasa merasa kekurangan

dan jangan rasa kita lebih baik daripada orang lain sampai memandang hina kt orang . faham kawan kawan ?





INGAT ! berdakwah tu bukan untuk mengubah seseorang , tapi mesej yang ingin disampaikan tu yangg penting .

dan juga kita harus ingat , dalam menasihati jangan depan depan orang ramai kerana itu boleh mengaibkan orang yang kita nak nasihatkan tu . Nasihat sunyi sunyi , berdakwah tak ape secara terang terangan .Hihi

*ada juga yang ada diantara kita , belajar bersungguh sungguh , siang malam . Kemudian, kita dapat result yang x dijangkakan yakni jauh dari target . Rendah . Dan ada diantara kita, sedih, menyalahkan takdir . "Aku dah berusaha, aku berjaga siang malam. Tak cukup tidur. Tapi kenapa ini yang aku dapat ?"

Tau tak sebab ape ? 

sebab kita belajar, kita mengharapkan kesungguhan dari kita , kita tak depends on Allah . Cuba lepasni , kita belajar dan berserah kerana Allah .

"Ya Allah , hari ini aku belajar dan aku berserah segalanya kepadamu , sesungguhnya setiap kefahaman, kecerdikan aku itu beroleh dari mu "

Kita ni makhluk Allah , Allah yang ciptakan kita , rezeki, kefahaman semua tu datang dri Allah , kita berserah aje kepada Allah . InShaaAllah , walaupun result kita tak gempak , kita akan merasa tenang , sebab kita dah berserah kepada Allah . Allah lebih tau yang terbaik untuk kita . 

*kadang kadang kita ada suka seseorang , tetapi orang itu tak suka kita . Kita redha je lah kan . Allah ada sebab buat mcmtu . Ada hikmahnya . Jadi jangan risau sangatlah okayy . Kalau ade jodoh tak kemana . Mungkin belum masanya .Jgn lah meroyan tak tentu pasal di Twitter dan Facebook . Jangan mengaibkan diri sendiri . Faham ya ? Sesungguhnya Allah tu dah menutup aib kita , tapi kadang kadang kita yang buka pekung didada sendiri . Cedik bodo ? 

Saya pun pernah buat kerja bodo mcm tu . Saya hanya manusia biasa , dan hidup ni utk menjadi lebih baik di sisi Allah . InShaAllah . ^_^














Friday, November 2, 2012

SMA ?its overr

Bismillahirahmanirahim ^_^

Assalamualaikum ebelibady ~~~~~

Alhamdulillah , exam SMA dah habis weh . Gembira jugakk lah dan sangat seronok pengalaman SMA ittew . Dan dan dan waktu SMA jugaklah hati aku ni macam entah pape3 pun aku x tahu . ha phm ke tidok ? acamni , beberapa minggu sebelum exam tu aku ade suke sorang budak nih . dan hal ini sangatlah menganggu aku ketika sedang exam dan Alhamdulillah , sekarang aku x suka budak tu dahh .wohoooish ~ nampak tak hasutan syaitonnnn nirojim di situ ? I have family , kawan kawan yang selalu support , my miaww yang sgt super duper cute yang always gembirakan aku .  Lebih tenangg . 

so aku nak cerita pasal pengalaman SMA . ehem3 . 

sepanjang SMA , aku tidur kat kerusi je weh , sad kann? x pun eh ? sbbnye bile aku tidur dlm bilik , mmg lena giler lah kann , dan kemudian aku takkan bangun dah untuk menghafal . Oh ya , aku mmg bangun selalu dlm pukul 4 lebih, 4.30 camtu utk sambung hafalan tak punn mengulang . Bangun pagi sangat best , sbb semua dah tidur , gi jalan jalan kat luar rumah pun sangatlah fresh nak hirup udara , tapi ape gilenye kanns ?nak kuar pepagi yang tengah buta utk hirup udara segar .


perghh , jangan gelak . igt kan tidur kat kusi camtu je kann ? rupenye hambik ko ni haa, segala2 yang ade aku bawak . waktu raya haritu , dan time nak dekat2 abis exam, baru aku tidur dlm bilik .kehkeh. tupun sbb ade garis luka merah panjang kat bahu , sakit gilerr . mcm kene gigit binatang je , ke aku tidur ganas sgt ? LOL

alik alik dah raya . sedih sbb dok kat umah je . ade lah sekali gi kenduri . then jumpa anakk sedara yang dah abis stam . sgt lah jeles ~ T^T


making ketupat , aku x buat . mama ngan tuk je buat . aku x reti . x pe3 , nanti aku belajar lah kann . hehe

anak sedara yang dah abis stam , sangat lah tak ikhlas kan senyuman beliauu ? ekceli ade due org . sorang lagi photographer ni . sangat sedih sbb kejap je jumpe saudara.

and satu lagi aku taktahuuu kenapa minggu exam tu aku mmpi scary semuaaa . 

MIMPI 1

first akuu mimpi , aku tengok cerita hantu kat wayang ngan membe ni , pastu kitorang balik rumah naik kereta . kawan aku drive .and the scary moment bila sorang2 kawan aku dalam kereta otw balik tu mati sebijik mcm dlm cerita aku tengok wayang tuu . mula aku tengah borak ngan membe aku yang driver tu , bila aku pandang kawan sblah aku , aku tengok kawan aku tu dah mati berdarah3 . pergh , 18 SG betul . aku jerit waktu tu sbb terkejut , dan kereta berenti waktu tu, bila aku ckp balik dgn driver kawan aku tu , aku tengok kawan aku driver tu dah mati , berdarah3 jugak . membe sblah dy pun mati jugak . tapi yang pelik aku tak cam pun sape kawan aku tu . aku terkejut gile babun , aku kuar dprd kereta and that time ats jambatan temerloh . ntah camne ats jambatan temerloh , LOL .aku tahu mesti sekarang giliran aku mati pulak , tapi aku terfikir , ini adalah mimpi . aku takkan mati . ~woooshh ~. terus aku terjaga . LOL

MIMPI 2

ade orang hack henponn akuu . dan org tu upload gamba aku free hair dlm facebook  guna enpon aku . time tu aku dah insaf nak on9 , lama lah dah x on9 . kiranya mestilah  dah ramai dah tengok kann post gamba tu.  tibe aku rase nak bukak facebook , aku bukaklah guna fon dan terkejut gila ade satu album gamba aku x bertudung dgn caption " Gambar ku tdk bertudung" . mmg caption gitu bkn aku lah kann . tak pasal dlm gambar tu ade gambar aku bawak basikal kat taman tak pakai tudung . sangat lah tak phm mimpi ittew . pastu aku bukak notification , dan kat situ ade tulis ustaz aku komen gamba tuu . bkn ustaz je , ade lagi membe aku komen . tapi aku x tengok lagi komen itu.aku tutup facebook kat enpon , aku bkk kat komp , dan paling mengejutkan gambar tu x de kat profail aku meanss aku x leh pdam gambar tu , sdgkan org len leh nmpak . ~wooshhh~ . aku terjaga . sgt scary okayyy .

MIMPI 3

ini baru mimpi pagi tadi , mcm ni . mak aku kejut kol 9 pagi wehhh . terkejut gilaaa . dah lah arini last paper balaghah ,. takkan aku nak biakan rasib je setelah lama aku berusaha . aku bagitau mak aku soh anta , smpat lagi ni nak jawab . pastu mak aku ckp  mnde tah tak igt , tp time tu mak aku tengah kupas bawang kat dapur . mak aku rilek je . yang peliknya cikgu serta mmbe aku x telpon pulak . ~woosh~ aku terjaga .


ade lagi yang lain tapi x ingat .

3 hari sblom last periksaa , ade pulak perkara yang sangat menakutkann . aku ade kawan , dia ni migrain tau . kira parah jugak lah . lagi bape minit nak jawab exam , batang hidung dia aku x nmpak langsung . aku takut sangat waktu tu , takkan dia nak biarkan rasib je exam tu . aku takut betul dia sakit waktu tu . dah lah trial exam dia byak x amik . aku tanye budak kat ats , "ade ecah x kt ats .?"

dorang kate x de , aku ngan dak ni amik keputusan bagitau ustazah . mmg haru biru lah jadinyaa . semua ustazah nervous sbb die byak kali x amik exam  sbb demam. , dahla 10 minit lagi nak amik exam .   aih smpai akhirnya ustazah telefon guru kelas ., mmg kecoh ustazah dlm tu . kelakar3 

bila aku dah naik ats nak masuk kelas dah ni , aku nampak ecah . dia nmpak kitorang sambil gelak3 . aih , sakit jugak hati ini . die dtg rupanya . tapi lega sebenarnyaa . kenangan betul . smpai ustazah yang nervous td tu dtg kelas aku tu nak pastikan , aku tunduk sambil senyum je ngan dak ni waktu tu  agar ustazah tak nmpak . lol

gambar pulaaakk .



pentenang jiwa raga . hilang stress main ngan budok ni . kehkeh

dan tadi kan , kat sekolah ade jualan buku . ustazah cadang beli buku ni . kalau nak cerdik baca buku ni . x abis lagi baca . igt taknak beli buku , tibe rase nak beli . kongsi2 duit ngan dak ni . hahaha


kelakar3

itu jekot . babai

Saturday, October 27, 2012

CicakWoman wannabe !

Assalamualaikum

Suatu hari , ketika Atiqah bangun tidur , beliau terasa sangat haus . Lalu beliau bangun dengan malasnya pergi ke dapur , dia mencapai cawan lalu mahu mengisi air , tetapi atiqah berasa mahu melihat cawan itu sebelum cawan itu dipenuhi air, mana tahuu ada semut ke , taik cicak etc .

atiqah berasa terkejut . kenapa ?



yyahh , because le cicak was in her glass !!!

okay le cicak was looking at me and twinkling its eye .
dan cicak ittew bagaikan tersenyum pada diriku ini .
OMG OMG !!!
aku x dapat bayangkan jika aku terminum air tersebut .
lalu aku mengunyah seperti mengunyah cincauu .
and mybe le cicak akan mengeletik2 mcm ikann baru nak lemas . LOL
eeeuuwww~
and mybe aku akn jadi cicakwoman ? wooooish . tingginya imaginasiku ini.

disebabkan aku terkejut ketika ituu ,dan my stimulus betindak balas lalu menghantar malumat ke otak dan response aku adlah  dgn mmbaling gelas ituu lalu berlari ke ruang tamuu . muahahaha .dan sekarang aku tidak mahu lagi menggunakan gelas ituu . LOL . dan satu lagi ,err  cicak boleh kelip mata kah?

and uools sila pham gambar tu . gambar aku pegang cawan and le cicak was smiling at me . 

aku pun tak phm gaye ape aku update arini . itu sahaja . sekian









Sunday, October 21, 2012

Aku kembar Najwa Latif

Assalamualaikumm.

aku saudara Najwa Latif . kenal ? yang glemer dgn lagu cinta muka buku tu ? kosong kosong kosong ?
untuk dia ,heyy . untuk dia heyyy . ramai sangat dah cakap muka kami sama . jadi aku mengaku lah . sebenarnya aku malu lah jugak nak mengaku . tapi macamane pulak kann. aku taknak menipu anda semua .


aku .

najwa latif .

series . kami saudara . saudara sesama ISLAM . LOL
hahaha , sorry ^^
akumenipulagi

samakah ?entah . kalau tengok cerita NajwaLatif kat AstroRia tu , dia nampak gempal sikit kann , disitu lah abang2 aku berkata "dik, macam aok "

sedara aku pun ade cakap . friends kat fb yang aku tak kenal punn, add aku . sbb ? dia kata muka aku cam Najwa Latif . kelakar tak ? tak kelakar eh. ermmm .

dan satulagi adeorg cakap muka aku mcm Raja Azura . BHAHAHA . 
sedara ada cakap, jiran ade cakap , dan kawan aku ade cakap jugak . aku hengat waktukecik je org cakap muka akumacam raja Azura , rupenye tetiba je kawan aku Dzafirah tu kata ,

waktu tu aku kat surauu . 

Dzafirah: eh,muka aok mcm ni lah . aish , sape tuu . engku ? tengku ?
aku :hahahha, raja azura ?
Dzafirah dan Azirah : haaaaaaa .
Dzafirah :eh gaya dia lah 
Azirah :aah , gaye weh . eeei, takutnya .


ntah sama ke tidak . aku pakai pilih je gambar . mungkin certain2 tempat kot ade gaye .
oklah bye :)

Saturday, October 13, 2012

Omurice x omuggi

Haaaaii .

nak tau tak exam lagi 4 hari , wuish , takut tuuuu . tapi aku masih lagi di depan komputer layan drama korea Rooftop Prince .






aku memang lambat sikit . aku tauu . cerita tu dah dah lama . eh takde lahlama sgt, tahun ni jugak .  yelah rumah aku mane ade SBS nak tengok citetuu . sob3 . tapi cite ni best laa . lawak kot ~ tapi motif cerita ni bukan cerita lawak punn . nampak tak dlm gamba tu orang laki pakai baju klasik tu ?tu raja tu . ntah macamne dia boleh travelling ke 300 tahun masa depan . mmg pane lah kann dok kat zaman moden . kat zaman moden tu pulak , ade muka sama dengan dia . dia ingat tu 'reincarnation 'dia lah . reincarnation iaitu kelahiran semula . panjang kalo nak cite . silalah tengok yee  :P

kalau tengok pada tajuk entri ni , aku bukan nak cerita pasal drama di ats , tapi aku nak kasi resepi bekaitan drama di atas lah . hahaha . phm tak  ?


dlm cerita ni , raja tu suka makan omurice . lebih kurang nasi goreng pataya lah kot . aku rase mcm sedap jee . aku pon nak try buat . tp aku bkn guna nasi , aku guna maggi je . kahkah . bajet tak cukup lagi . banyak bahan yang tak cukup sebenarnya . tapi so far aku suka rasa tu . lagipun senang sbb maggi tu dah ada perasa .ok3, ni resepinyaaa :D

all you need is


1/5  daripada 1 bawang besar hollen . sikit jeww
1 ulas bawang putih
1/5 drpd 1 ladang benggala .sikit jugak .
tomato . sikit je
isi ayam
sos cili
Maggi Goreng so kaaariii. LOL *maggi tu rebus dulu lepastu tapis .
telur

cara-cara

tumis bawang putih , bawang besar , sampai naik bau masukkan ayam . ayam tu dah mcm masak, masukkan tomato . lepas tu kacau3 sambil menari sesuka hati .


haaaa, pastu masukkan sos sikit . pastu bolehlah sambung nyanyi lagu jamal abdillah . ~tanya sama itu hud hud~ . eh tu jamal abdillah ke m nasir ?

pastu bila dah konfirm segalanya dah masak dengan sebati , tutup api dan isilah perasa maggi goreng so kaaari tuu . pastu masuk maggi kacau sehingga kau rasa puas .

lepastuu goreng lah telur dadar kan . kate nak buat omuggi khenn ?


haaa, jadi lah mcmni . telur tu sebenarnya kalau lama sikit lagi sedap kot .aku tengah kelam kabut waktu tu sbb mak aku nak goreng mi . haaa lepas tu,kau ikhtiarkanlah mcamne nk balut maggi ni . kahkah


haaaa, siap dah weh . jom makan ~


wuuu , sedapnye ayam tu . LOL . mcm mulut kann ?


baiklah itu sahaja . tata ~