Saturday, October 25, 2014

Baiknya cikguuu !

Bismillah .

Lama dah tak menulis . Finally, exam dah habis.
Abis exam bukan bermaksud ilmu yang kau belajar selama setahun  ni kau curah kat kertas hilang terus tau .
Allah , aku pun taktau mcm mana nak kaitkan ape aku belajar ni .
Kalo subjek nahu , mngkin bleh pratikkan dalam pembacaan Bahasa arab , Feqah dan Miroth dalam khidupan ni pun boleh pratik . How about subjek Balaghah ? Arudh ? Mantiq ? aku nak pratikkan camne . Hmm :'(

Okdah cukup .

Ekceli aku nak cerita yang akuu sangatttt lah terharuu dengan guru guru kulliah yang sangat prihatin pasal pelajar .
Cara mereka nasihat betul betul rasa kasih sayang ibu bapa ittew .
Sekali sekali mereka panggil kami anak anak .




Ade haritu before exam , Ustaz Shukri , Ustazah Muna ucap . And seriously kata kata diorang touching sgt .
Malam malam guru utk subjek esoknye exam datang memantau .
Ahyelah , mane tau selama ni rasa phm , mlm exam tibe rasa tak paham pulak kann .

Ade time tu , aku nampak cikgu tu sangat cergas mengajar dgn gembira , ada pelajar yang dh terlena , ade yg masih bulat mata .

Bila habis kelas , aku dtg kepada guru , bila disoroti betul muka cikgu tu ,
Allah penat sungguh mukanya , mata pun dh merah .
Tapi masih mampu tersenyum . Tak marah tak tentu pasal . Sabarnya cikguu .

haa , ade jugak satu malam tu . Ade sorang ustazah ni yang mmg sgt diketahui naluri keibuannya .

Lepas aku dan 2,3 kawan aku tanya soklan kat ustazah ,  ustazah pandang kitorang satu satu . Mata mata . Menusuk betul kata kata ustazah time tuu . Dan ayt last skali ustazah kata

"bitaufiq wannajah" lembut tenang suaranya sambil tersenyum tenang .

Sebaik saje ustazah sebut pkataan tu , aku tunduk . aku tak pndg ustazah dah . Rasa mcm bergenang air mata ni .

Ade jugakk guru guru yang menyediakan air dan makanan utk kami study malam hari . Gula gula pun ada .
Tak cukup itu , dipasang canopy , kerusi , kipas dan lampu utk study di luar asrama .
bukan tu je , ade ubat nyamuk lagiiii .

Ada satu kisah , masa tu jam 12.30 pagi . aku lalu kat belakang ampaian . Bau mende bakar cam kemiyan . Ahmagadd . Aku pergi ke canopy . Lagi kuat bau . "Bauu ape ni ? "
aku tanya kawan aku . "ubat nyamuk " jawab membe aku selamba . ohh okayy . lols



Ada jugak yang ,

"STAM ni senang je tiqah . Boleh dapat mumtaz sofi . Kamu caye takk? Ustaz dh penah amik STAM . Ustaz tau lahh , insyallah Mumtaz SOfi "

Ustaz ni dari aku SMA sentiasa kasi semangat .

Penah time SMA aku rasa nahu aku jwab punyelahhh terukkk .

Ustaz kata "insyallah ok je , mumtaz "

LAst last dpt result , nahu mumtaz . Mengalir air mata time tuuu .

Terlalu banyak yangg nak diceritakann . Sambutan adil adha lagiii . Raya tanpa ibu bapa . waduhhh . Tapi nanti lah kot . hoho .

Beredar dulu . Salam .
Doakan sahabat sahabat dan aku dapat graduasi . AMiin .





2 comments:

Dijah Lovely said...

Assalamualaikum ,nama saya khadijah.
Saya ingin bertanya apa tips untuk berjaya dalam STAM?

atiqah said...

Waalaikumsalam khadijah :) Mungkin awak boleh usha entry ni utk tips STAM

http://sayanakpink.blogspot.com/2015/01/assalamualaikum-semua-bangunlah-semua.html