Friday, August 19, 2016

Trip Bujang: Cameron Highlands 2016 (Part 2)

Ok Assalamualaikum

Malam ni haa baru free siket nak sambung ceghitanyaaaa

Orait.

Cadang kitorang nak bermalam sehari je . Ahyelah, bajet short vacation katakan . Lagi lagi student macam kitorang ni . Non hadoo

Tapi lepas musyawarah dan mempertimbangkan segala aspek sudut, kami cadang tambah lagi satu malam. We need to pay rm200 more for 1 night omg

Bangun pagi esok dengan penuh semangat harapan membara nak pergi ladang teh. Ini ikut pesan ayah Tikah , Orang kata apa, lebih banyak maslahah dari mafsadah gitu luls. Nak elak jam dan sebagainya lah

Walopon koi dh makan roti gardenia berintikan jagung pagi itu, dorang tetap menyuruh koi makan. Jadi sebagai sahabat yang baik lagi solehah , koi akur haha

Tips: 1)Sila makan , cuaca sejuk mudah lapar weii haha
2)Pergi Ladang Teh pagi sbb kalau lambat memang jam dan ramai orang . Believe me!


 

Semangat membara nak pergi ladang teh



Kedai Makan Nora , worth to try . Ada roti bakaq telur goyang .Dan makanan pepagi yang pasti murah dan bajet. Crowded , but i love being in crowded heee

Meja makan kan adalah port terbaik untuk berbincang, To make it simple,we decided utk cari tempat menginap lagi murah and bajet. 1 malam je kot, ape ade sangat kan

After all the struggle and annoying owner of hotel in Cameron .Alhamdulillah , we found 1 hotel bajet for rm130 per night . Better than rm200 kan . Ok lah

Lepas makan, terpaksa balik apartment packing dan dengan barang terus pergi Brinchang dan kami jalan sana sampai petang yeayy


Feeling like at the overseas 


First destination


Awkward pose from us haha


Tea Boh Factory

Cekyah's hand




I wonder how its taste. Nasi Lemak Cheesecake . Looks like ramai yang beli daripada kalangan foreigner 

5D Wall Art Kea Farm

Second destination kitorang , Kea Farm. Sayur dan buah lebih kurang sama harganya dengan  Pasar Malam Brinchang, tapi kalau pandai cari, boleh jumpa yang murah murah

Contohnya tshirt tempat lain rm20 lebih/rm30 lebih . Tapi alhamdulillah, i found tshirt rm13. Cantik pun cantik . Yang penting pandai survey harga 

Dekat Kea Farm jugak ade largest 5D wall Art pertama kat Malaysia . Tak silap barulah jugak bukak . Daripada 5, just two of us je masuk 



Banyak lagi . Tp cukup dulu lah kan . Kalau nak pergi lah sini . Rm20 per entrance


Cute colorful cendawan kat S Corner

After shopping di Kea Farm , kitorang singgah kejap ke S Corner. Tak beli ape pun . Cuci mata. Lepastu kitorang pergi lunch di tanah rata ( Kedai Kak Yan) 

I dont know the food mahal ke , ataupun reasonable. Kawan koi kabo sane susah dapat ikan atau ayam sebab tu quite expensive kot padahal tempat makan tu gerai je pun

Koi makan ikan keli belado, salad sekeping, dan air suam
rm6.50 

hmmm.tktahulah kalau salad sekeping tak masak tak guna minyak bawang semua tu sampai rm2/3. Hmmm

*****

Sebenarnya bnyak je tempat lagi di Cameron cth mcm bunga ke, bee farm , rama-rama . Tapi kitorang tak pergi pun sebab ada yang entrance kene bayar, haha . Satu lagi tempat tu mcm cliche. For us lah . Kalau korang suke , pegi je laa hee

Koi akan pergi ke sana kalau dia tanam bunga semua atas tanah lapang . Bukan dalam pasu . Cantik dan indahnya alahaii

Akhirnya, last destinasi kitorang

OPAH STRAWBERRY FARM DAN ABANG STRAWBERRY 200 SEEDS CAFE !!!

Self Picked



The strawberry pie and ice cream was yummy, scrumptious and delicious

Rm2 . The smooth texture and the tasty sweet strawberry syrup on top really made me want to come again just to buy the ice cream haha


 Depan Cafe Abang Strawberry . Craving nak makan scones, tapi dah habis kot . Makan cream puff , Omg sejuk mcm bru keluar peti hahaha. Faktor udara barangkali

so tadaaa . Alhamdulillah . Itu je percutian kitorang selam 3h2m ni. Petang tu kitorang check in, dan 10.30pagi kitorang bergerak pulang ke rumah . Makan malam di gerai kawasan tu jugak .Sedak dan harga berpatutan

Scenery atas hotel bajet kitorang


Oraitt seperti dijanjikan bajet kitorang kan . Inshaallah i will edit this post tomorrow for the budget . Publish dulu . Adoyai mengantuk dah haha








1 comment:

hanisah sumayyah said...

U should try nasi lemak cheesecake. It_ just nice gitu